Echipa din spatele vaccinului Oxford-AstraZeneca împotriva COVID-19 a folosit aceleași tehnici pentru a crea un vaccin care ar putea „revoluționa” tratamentul cancerului.
Utilizând aceeași tehnologie vectorială virală folosită și în cazul vaccinului împotriva COVID-19, cercetătorii au conceput un vaccin, administrabil în două doze, împotriva cancerului, pentru a crește nivelul de celule T anti-tumorale și pentru a micșora tumorile unui grup de șoareci. Vaccinul vizează structuri specifice, cunoscute sub numele de proteine MAGE, regăsite pe suprafața multor tipuri de tumori canceroase.
„În cadrul cercetărilor noastre anterioare am descoperit faptul că proteinele de tip MAGE acționează ca niște steaguri roșii pe suprafața celulelor canceroase, acestea atrăgând celulele imune care distrug tumorile. În ceea ce privește afinitatea față de vaccinuri, proteinele MAGE au un avantaj față de alți antigeni ai cancerului, deoarece sunt ele prezente într-o gamă largă de tipuri de tumori ”, a declarat Benoit Van den Eynde, profesor de imunologie tumorală în cadrul Universității din Oxford.
În ceea ce privește specificul țintei, este importat de menționat faptul antigenele de tip MAGE nu sunt prezente pe suprafața țesuturilor normale, ceea ce reduce riscul de apariție a efectelor secundare cauzate de sistemul imunitar, care atacă celulele sănătoase.
Atunci când a fost combinat cu tratamentele existente, precum imunoterapia anti-PD-1, vaccinul a prezentat o reducere mai mare a dimensiunii tumorii și a îmbunătățit rata de supraviețuire a șoarecilor.
În ceea ce privește tratarea cancerului, imunoterapia anti-PD-1 este o metodă promițătoare, care funcționează prin activarea celulelor T antitumorale și incitarea acestora la distrugerea celulelor canceroase. Cu toate acestea, până în prezent, metoda s-a dovedit a fi în mare măsură ineficientă, parțial din cauza nivelurilor scăzute de celule T regăsite la nivelul organismului pacienților bolnavi de cancer.
Tehnologia împrumutată de la vaccinul Oxford-AstraZeneca vine ca o completare la această tehnică. Un tratament cu două doze poate ajuta la creșterea nivelului de celule T CD8+, care luptă împotriva cancerului.
„Vaccinurile noastre împotriva cancerului determină răspunsuri puternice ale celulelor T CD8+. Acestea se infiltrează în tumori și prezintă un potențial ridicat în ceea ce privește îmbunătățirea eficacității terapiei anti-PD-1 și a rezultatelor pacienților care suferă de cancer”, a declarat prof. Adrian Hill, directorul Institutului Jenner din cadrul Universității din Oxford.
În prezent, echipa de cercetare intenționează să demareze primul lor studiu clinic uman. Acesta va implica utilizarea vaccinului în asociere cu imunoterapia anti-PD-1 pe 80 de pacienți cu cancer pulmonar. Studiul va începe sfârșitul anului 2021 și va fi parte a unei colaborări între Vaccitech Oncology Limited (VOLT) și grupul de cercetare a cancerului din cadrul Centrului pentru Dezvoltarea Medicamentelor din Marea Britanie.
„Această nouă platformă de vaccinuri are potențialul de a revoluționa tratamentul cancerului”, a declarat Hill.