O recomandare controversată pentru ajustarea rezultatelor testelor de rinichi în funcție de etnia unei persoane a fost eliminată din recomandările medicale din Marea Britanie.
În mod uzual, funcția rinichilor este evaluată folosind o ecuație care estimează rata cu care rinichii unei persoane filtrează deșeurile. Aceasta este cunoscută sub numele de rată estimată de filtrare glomerulară (eGFR). Până în data de 25 august, liniile directoare ale Institutului Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) din Marea Britanie au recomandat aplicarea „unui factor de corecție la valorile GFR … pentru persoanele de origine afro-caraibiană sau care fac parte din familii de origine africană”. Într-o versiune actualizată a ghidului, această recomandare pentru ajustarea eGFR în funcție de etnie a fost eliminată.
Îndrumările actualizate din cadrul NICE sunt rezultatul unui număr tot mai mare de medici și cercetători care au pus sub semnul întrebării utilizarea ajustărilor în testele medicale în funcție de rasă și a etnie și care au evidențiat lipsa de dovezi care să susțină utilizarea și potențialul negativ al acestora.
În cadrul unui studiu recent, condus de către Rouvick Gama și Kate Bramham din cadrul King’s College Hospital din Londra, s-a constatat faptul că utilizarea ajustării etnice în ecuațiile eGFR supraestimează GFR-ul real în cazul persoanelor de culoare cu aproximativ 25%. „Acest lucru poate conduce la reducerea diagnosticului de boli renale cronice și la subestimarea severității bolii în rândul persoanelor de culoare din Marea Britanie”, au concluzionat autorii.
„Salutăm și susținem această schimbare și încurajăm toate serviciile din domeniul renal să lucreze cu laboratoare clinice și/sau dezvoltatori de sisteme clinice electronice pentru a elimina ajustarea pentru etnii din rapoartele creatininei eGFR. Etnia și rasa sunt concepte sociale și nu reprezintă categorii genetice. Ajustarea funcției renale pe baza etniei ar putea conduce la o supraestimare a funcției renale și la o inegalitate potențială în acordarea îngrijirii”, a declarat Paul Cockwell, președintele Asociației pentru Rinichi din Marea Britanie.
Reprezentanții din cadrul NICE au declarat: „Comitetul de orientare a recunoscut faptul că estimarea ratei de filtrare glomerulară (GFR) nu ar trebui să mai fie ajustată pentru persoanele de origine afro-caraibiană sau care fac parte din familii de origine africană. Acest lucru s-a datorat unui număr de factori variabili dovediți, ceea ce a însemnat că este mai potrivit să se ia în considerare factorii de risc individuali.”
Noul ghid recomandă investigarea biomarkerilor pentru a îmbunătăți acuratețea calculelor eGFR.