Compania Tesla va produce o serie de roboți umanoizi, concepuți pentru a „elimina sarcinile periculoase, repetitive, plictisitoare” și pentru a răspunde la comenzi vocale.
Robotul, denumit Optimus de către reprezentanții companiei, va avea o înălțime de 173 de centimetri și o greutate de 57 de kilograme. Corpul acestuia va fi alimentat de 40 de actuatoare electromecanice, iar pe fața sa va fi integrat un ecran.
Optimus va putea transporta o încărcătură de până la 20 de kilograme, iar Elon Musk, directorul general al companiei Tesla, a susținut faptul că în anul 2022 va exista un prototip funcțional.
În cadrul evenimentul AI Day organizat de companie și conceput pentru a atrage ingineri și cercetători către companie, Musk a declarat faptul că o mare parte din tehnologia utilizată în cadrul mașinilor autonome produse de către Tesla este aplicabilă sau utilă în crearea roboților umanoizi.
„Tesla este, fără îndoială, cea mai mare companie de robotică din lume, deoarece mașinile noastre se aseamănă cu niște roboți semisensibili pe roți. Astfel, putem transpune această tehnologie într-o mașinărie cu formă umanoidă. De asemenea, suntem destul de buni în ceea ce privește senzorii, bateriile și actuatoarele”, a declarat Musk.
Acesta a adăugat faptul că robotul va fi limitat la o viteză de 8 kilometri pe oră și că aceasta va fi în mod deliberat suficient de scăzută încât majoritatea oamenilor să îl poată opri dacă este necesar. „Nu se știe niciodată ce se poate întâmpla. Sistemele bazate pe inteligență artificială (IA) care ar putea îndeplini orice sarcină pe care o poate îndeplini un om reprezintă este cea mai mare amenințare cu care se confruntă, în prezent, omenirea. Robotul este încă în curs de dezvoltare, dar, în viitor, automatizarea sistemelor va face munca fizică o simplă alegere. Acest lucru va avea implicații profunde pentru economie și va necesita implementarea unui venit de bază universal drept politică guvernamentală”, a declarat Musk.
De asemenea, oficialii din cadrul companiei Tesla au anunțat dezvoltarea unui cip de computer personalizat și optimizat pentru IA, denumit D1, pe care îl vor folosi pentru a crea un supercomputer, denumit Dojo. Această mașină va fi utilizată pentru a procesa cantități mari de date cu privire la senzorii și camerele instalate pe mașinile Tesla și pentru a antrena rețelele neuronale din spatele tehnologiei de conducere autonomă a companiei. Ulterior, aceste îmbunătățiri și actualizări pot fi trimise către mașinile din întreaga lume prin intermediul internetului.