TehnoȘtiri

UTILIZAREA UNOR PROBIOTICE BACTERIENE PENTRU PROTEJAREA CORALILOR

(c) KAUST/Morgan Bennett Smith

Recifurile de corali din întreaga lume sunt amenințate de temperaturile ridicate ale mărilor si oceanelor, care produc decolorarea acestora. Totuși, această problemă ar putea fi rezolvată cu ajutorul unor substanțe probiotice.

În cadrul recifelor sănătoase, coralii obțin până la 80% din energia lor cu ajutorul algelor fotosintetice, care, alături de alte microorganisme, precum bacteriile, trăiesc pe suprafața acestora. Stresul termic tulbură aceste relații și conduce, în cele din urmă, la moartea coralilor.

O echipă de cercetători, condusă de către Erika Santoro din cadrul Universității Federale din Rio de Janeiro, Brazilia și Raquel Peixoto din cadrul Universității de Știință și Tehnologie King Abdullah din Arabia Saudită, au descoperit faptul că introducerea unui cocktail de bacterii, regăsite în cadrul recifelor sănătoase, poate ajuta coralii afectați de stresul termic.

„Dezvoltarea unui medicament pentru corali, care să poată preveni moartea acestora, este posibilă. Vom încerca să găsim bacteriile comune, adică bacterii native care trăiesc în recif și care ar putea ajuta mai multe specii de corali”, a declarat Peixoto.

În cadrul unui eveniment simulat de stres termic, echipa de cercetare a selectat bacteriile benefice prelevate dintr-un coral sănătos rezistent la căldură și le-a administrat sub formă de probiotic unei specii de coral încălzit la temperatura de 30°C într-un acvariu de laborator.

Coralii cărora nu li s-a administrat probioticul au murit după ce au fost expuși la stresul termic, dar coralii îmbunătățiți cu probiotice s-au recuperat și au supraviețuit.

Acest lucru se poate datora faptului că bacteriile trăiesc mai puțin decât coralii și astfel pot evolua și se pot adapta la temperaturile mai ridicate mult mai rapid. În plus, bacteriile par să deprindă caracteristici care sporesc perspectivele de supraviețuire ale coralilor gazdă. Acest lucru ar explica de ce, după schimbarea bacteriilor prezente în microbiomul coralului, echipa a observat un efect knock-on asupra expresiei anumitor gene de corali care îmbunătățește ratele de supraviețuire ale acestora. „Am observat o adevărată reprogramare genetică a gazdei de corali declanșată de bacteriile benefice”, a declarat Peixoto.

Cercetătorii au experimentat cu administrarea probioticelor, atât înainte, cât și în timpul unui eveniment de stres termic.

„Această abordare ar putea ajuta la protejarea coralilor”, a declarat Santoro.

În testele de laborator, probioticul a fost introdus în soluție sub formă de suspensie și a fost aplicat pe suprafața coralului. Cercetătorii au declarat faptul că în prezent lucrează cu inginerii la o modalitate de a livra probioticul într-un mod mai eficient.