TehnoȘtiri

VÂRTEJURILE DE MUCILAGIU MARIN DIN MAREA MARMARA AU ATINS O DIMENSIUNE RECORD

(c) Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency via Getty Images

Vârtejele uimitoare din fotografia de mai sus, a Mării Marmara, în nord-vestul Turciei, reprezintă unul dintre ultimele exemple ale efectelor distructive ale poluării.

În iulie 2021, fotograful Muhammed Enes Yildirim a folosit o dronă pentru a surprinde aceste modele fascinante, care sunt formate din ceea ce este cunoscut sub termenul de mucilagiu marin. Acesta este un amestec de mucus și diverse microorganisme, inclusiv fitoplancton. Când aceste microorganisme primesc nutrienți suplimentari – de exemplu, din apele reziduale netratate – se înmulțesc și produc o cantitate excesivă de mucus. Ulterior, mucusul se grupează și formează porțiuni groase de material rezidual la suprafața apei.

Mucilagiul marin a afectat în mod obișnuit apele Turciei încă din anul 2007. Totuși, în anul 2021 grosimea stratului de mucilagiu marin a atins un nou record de 30 de metri. Acest rezultat este unul dintre cel mai mare și mai dăunător exemplu de până acum. Mii de metri cubi au fost deja colectați.

În ultimele luni, mucilagiul marin a devenit o imensă problemă de mediu, deoarece a crescut în dimensiune, sufocând viața marină și perturbând pescuitul și turismul.

Măsurile de izolare, provocate de pandemia de coronavirus, au condus la eliberarea în mare a unei cantități mai mari de apă menajeră și detergent, ceea ce face ca eforturile de curățare să fie mai dificile.

Cercetătorii prezic că schimbările climatice în curs vor înrăutăți situația, deoarece mările care se încălzesc provoacă mai multe „înfloriri” algale, deci producerea unei cantități mai mari de mucilagiu marin.