TehnoȘtiri

TRATAREA DIABETULUI DE TIP 2 CU AJUTORUL UNUI PANCREAS ARTIFICIAL ȘI O APLICAȚIE MOBILĂ

(c) BBC Science Focus Magazine

În urma realizării unui nou studiu, s-a descoperit că pacienții cu diabet de tip 2 au prezentat simptome îmbunătățite prin utilizarea unui „pancreas artificial”, operat de un algoritm computerizat.

Dispozitivul i-a ajutat pe oameni să monitorizeze cantitatea de zahăr din sânge și a administrat automat cantitatea exactă de insulină necesară, pentru a reduce nivelurile ridicate de zahăr. De asemenenea, dispozitivul a învățat obiceiurile alimentare, pentru a găsi modele în aportul de glucoză.

După 20 de zile de utilizare a pancreasului artificial, pacienții au avut un nivel mai sigur al glicemiei și și-au redus riscul de „hipos” pe termen lung – simptome grave care apar atunci când o persoană are niveluri de zahăr scăzute.

Studiul s-a axat pe pacienții care trăiesc cu diabet de tip 2 și insuficiență renală, un „grup deosebit de vulnerabil”, potrivit Dr. Charlotte Boughton din cadrul Wellcome Trust-MRC Institute of Metabolic Science din Universitatea din Cambridge, care a condus cercetarea.

„Gestionarea stării lor – încercarea de a preveni nivelurile sau nivelurile de zahăr din sânge potențial periculoase – poate fi o provocare”, a declarat aceasta.

„Există o nevoie reală nesatisfăcută de noi abordări, care să îi ajute să-și gestioneze starea în condiții de siguranță și eficiență.”

La acești pacienți, rinichii lor s-au deteriorat și nu mai pot „curăța” sângele, eliminând deșeurile din organism. În timp ce unii pacienți cu insuficiență renală pot primi un transplant, alții își vor petrece restul vieții asistați de un aparat de dializă.

Nouă din zece participanți au declarat că utilizarea pancreasului artificial a redus timpul pe care trebuia să-l petreacă pentru a-și gestiona diabetul, iar 87% dintre aceștia au raportat că folosirea dispozitivului i-a făcut să se simtă mai puțin îngrijorați de nivelul zahărului din sânge.

„Pancreasul artificial nu numai că a crescut timpul petrecut de pacienți în intervalul țintă pentru nivelul zahărului din sânge, ci a oferit și liniște sufletească utilizatorilor”, a declarat autorul principal al studiului, profesorul Roman Hovorka, din cadrul Wellcome Trust-MRC Institute of Metabolic Science.

 

Noua cercetare, publicată în revista Nature Medicine, a comparat pancreasul artificial cu terapia cu insulină – tratamentul standard pentru diabet la pacienții cu insuficiență renală.

Cu toate acestea, această terapie se bazează pe pacientul care primește doza corectă de insulină la momentul potrivit. Determinarea regimului adecvat de dozare pentru fiecare pacient poate fi dificilă, dar cu pancreasul artificial, un algoritm computerizat adaptiv face toată treaba.

„Algoritmul primește informații în timp real despre nivelul de glucoză, de la senzorul de glucoză, și calculează cantitatea de insulină care este apoi administrată de o pompă de insulină, purtată pe corp, pentru a menține glucoza în intervalul țintă”, a declarat Boughton pentru revista BBC Science Focus.

„Algoritmul se adaptează la tendințele și modelele utilizatorilor în ceea ce privește nivelurile de glucoză și necesitățile lor de insulină în timp.”

Sistemul pancreasului este alcătuit din două dispozitive portabile mici: un senzor pentru monitorizarea zaharurilor din sânge și un set de perfuzie pentru administrarea insulinei. Aceste dispozitive sunt conectate prin Bluetooth la o aplicație de pe smartphone-ul pacientului, unde datele sunt rulate printr-un algoritm. Dacă algoritmul detectează un nivel prea mare de glucoză în sângele utilizatorului, acesta va trimite un semnal către pompă pentru a ajusta cantitatea de insulină administrată.

„Nu este nevoie să vă faceți griji dacă nu mai aveți date. Dispozitivele comunică prin Bluetooth, dar nu necesită o  conexiune la WiFi sau semnal mobil. Dacă telefonul este în afara razei de acțiune sau bateria s-a descărcat , pompa de insulină continuă să transmită insulină, dar într-un mod neautomatic”, a declarat Boughton.

Dar când li se va oferi pacienților un pancreas artificial?

„De asemenea, considerăm implementarea pancreasului artificial într-un spital, astfel încât să poată fi utilizat de persoanele internate cu diabet de tip 2; scopul proiectului de implementare este de a încerca să obțină rambursarea sistemului de către NHS (Sistemul Național de Sănătate din UK)”, a explicat Boughton.