TehnoȘtiri

LEGĂTURA DINTRE MIOCARDITĂ ȘI COVID-19

(c) Nature's Faces/Science Source/Science Photo Library

Inflamațiile de la nivelul inimii, care au fost declanșate de unele vaccinuri împotriva covid-19 a fost un motiv de îngrijorare, în special în cazul persoanelor mai tinere. Totuși, în urma unui studiu preliminar, s-a sugerat faptul că este de șase ori mai probabil ca această afecțiune să apară după o infecție cu virusul SARS-CoV-2 decât după vaccinare.

În ultimele luni, în urma utilizării vaccinurilor Pfizer/BioNTech și Moderna, au fost înregistrate unele cazuri de miocardită. Acest lucru a fost un motiv de îngrijorare în special în SUA și Israel, deoarece aceste două țări au fost primele care au aprobat vaccinarea persoanelor mai tinere.

„Această afecțiune apare în special în cazul bărbaților cu vârste sub 30 de ani, după administrarea celei de-a doua doze și se observă de obicei în decurs de 10 zile,”, a declarat Alma Iacob din cadrul Colegiului Imperial din Londra. Totuși, multe organizații de sănătate din întreaga lume sunt de părere că, pentru majoritatea oamenilor, beneficiile vaccinării depășesc în continuare riscurile.

În prezent, în cadrul unui studiu desfășurat în SUA a fost analizată incidența miocarditei în urma infectării cu noul coronavirus. Cercetătorii au analizat înregistrările organizațiilor de asistență medicală, care acoperă o cincime din populația din SUA. Ei au descoperit faptul că, în primele 12 luni ale pandemiei, bărbații cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani au avut cel mai mare risc de dezvoltare a miocarditei în termen de trei luni de la contractarea virusului SARS-CoV-2. Rata de apariție a afecțiunii a fost de aproximativ 450 de cazuri la un milion de infecții.

Aceste date au fost comparate cu cele 67 de cazuri de miocardită la un milion de bărbați de aceeași vârstă apărute după administrarea celei de-a doua doze de vaccin Pfizer/BioNTech sau Moderna. Cercetătorii au luat în calcul cazurile apărute atât după administrarea primei, cât și după celei de-a doua doze și au descoperit faptul că, în această grupă de vârstă, rata totală în cazul bărbaților a fost de 77 de cazuri la milion, adică de 6 ori mai mică decât cea în cazul infectărilor.

Simptomele miocarditei includ dureri în piept, greutăți în respirație și palpitații. Simptomele variază de la cele ușoare, care trec neobservate, la severe, acestea implicând leziuni cardiace permanente sau deces. Totuși, aceste forme extreme sunt rare și, până în prezent, în SUA nu au fost raportate decese după vaccinare.

Cauzele miocarditei sunt neclare. O teorie este aceea că afecțiunea apare atunci când sistemul imunitar atacă inima. Totuși, acest lucru nu a fost dovedit.

„Uzual, cazurile ușoare sunt tratate cu ajutorul unor medicamente antiinflamatoare fără prescripție medicală, precum ibuprofen, iar majoritatea oamenilor se recuperează în decurs de câteva luni”, a declarat Iacob. Alți factori declanșatori ai afecțiunii includ gripa, vaccinul antigripal, unele medicamente și unele droguri ilegale.

Iacob a declarat faptul că persoanele care au fost vaccinate sau care au avut covid-19 ar trebui să fie conștiente de posibilele simptome ale miocarditei, în special de durerile toracice, care au un efect de arsură sau ascuțit și care se agravează odată cu schimbarea poziției.