TehnoȘtiri

CAMERA VIDEO DE DIMENSIUNEA UNUI FIR DE PĂR CARE POATE REALIZA IMAGINI 3D

(c) Kevin Mitchell

Un cablu cu fibră optică, care are grosimea unui fir de păr uman, poate transmite imagini 3D precise în timp real.

Miles Padgett și colegii acestuia din cadrul Universității din Glasgow, Marea Britanie, au dezvoltat un sistem cu câteva ordine de mărime mai mic decât camerele preexistente, bazate pe cabluri cu fibră optică. Sistemul folosește un cablu care are o lungime de doar 40 de centimetri și un diametru de 50 de micrometri. Acesta poate efectua imagini 3D ale diverselor obiecte aflate la distanțe de până la 2,5 metri.

Camera funcționează într-un mod similar cu al unui scaner LIDAR, care măsoară distanța dintre emițător și un obiect, prin trimiterea de impulsuri de lumină și măsurarea timpului în care acestea se întorc. Lumina trimisă prin cablul de fibră optică poate determina dimensiunea și forma unui obiect cu o acuratețe de un milimetru. „Camera efectuează peste 23.000 de măsurători pe secundă. Acest lucru ne permite să construim o imagine 3D a ceea ce este la capătul fibrei”, a declarat Padgett.

„Problema acestor fibre este aceea că pulsurile foarte mici sunt împrăștiate”, a declarat Juergen Schmoll din cadrul Universitatății Durham, Marea Britanie. El a adăugat faptul că avantajul noului dispozitiv este acela că echipa de cercetare a luat în calcul acest lucru. Camera trimite prin cablu un impuls, provenit de la un laser de calibrare, pentru a analiza modul în care acesta se distorsionează.

„Deși dispozitivul poate avea aplicații medicale, acesta ar putea fi utilizat și în inspecția industrială în cadrul sistemelor de supraveghere”, a declarat Schmoll.

Pentru a crea pulsul de lumină, versiunea actuală a sistemului folosește un proiector laser cu o dimensiune de 60 x 60 centimetri. Totuși, în viitor, Padgett speră să înlocuiască acest proiector cu o versiune care să aibă jumătate din dimensiunea sistemului actual.

De asemenea, Padgett dorește să extindă lungimea fibrei la cel puțin 2 metri. Totuși, acest lucru ar necesita utilizarea unui alt tip de fibră, care ar oferi o rezoluție mai mare în mijlocul imaginii și o rezoluție mai mică la marginile acesteia.