TehnoȘtiri

CREȘTEREA EFICIENȚEI ALBINELOR CU AJUTORUL CAFEINEI

(c) Coffeyshots/Alamy

Albinele cărora le-a fost administrată cofeină sunt mai capabile să-și amintească mirosurile anumitor flori. Acest lucru le poate ajuta în procesul de căutare al nectarului.

Cofeina pare să îmbunătățească atât abilitățile de învățare, cât și memoria albinelor, chiar dacă nu există cofeină în florile pe care acestea le polenizează. În cadrul cercetărilor anterioare s-a arătat faptul că albinele au o afinitate mai mare pentru florile care prezintă nectar cu cofeină naturală, precum plantele de cafea și citrice. Totuși, în cadrul studiilor nu s-a demonstrat dacă cofeina a sporit performanța acestora.

Sarah Arnold și Jan-Hendrik Dudenhöffer din cadrul Universității din Greenwich, Marea Britanie, au creat un miros sintetic de flori de căpșune, care nu sunt cofeinizate în mod natural, și l-au oferit împreună cu o cantitate îndulcită de apă cu zahăr unui grup de albine. După aceea, cercetătorii au adăugat o doză mică și insipidă de cofeină în aproximativ jumătate dintre cuiburi. De asemenea, aceștia au hrănit un grup de control cu apă neparfumată și îndulcită cu zahăr.

Începând cu a doua zi, Dudenhöffer a lăsat albinele să exploreze o zonă care conținea opt roboți asemănători florilor, care distribuiau nectar sintetic atunci când albinele aterizau pe ei. Jumătate dintre roboți eliberau un miros de flori de căpșune, iar cealaltă jumătate avea un miros de linalol, un compus regăsit în multe sortimente de flori, dar nu și plante de căpșune. Toți roboții au oferit albinelor nectar fără cofeină.

Albinele care s-au hrănit cu apă îndulcită cu zahăr nu au arătat nici o preferință pentru niciunul dintre roboții florali, vizitându-i pe cei cu miros de căpșune în aproximativ jumătate din timp. Cele care au fost hrănite cu un nectar de flori de căpșune fără cofeină au selectat mai frecvent roboții cu miros de căpșune (aproximativ 60% din timp).

„Albinele care au consumat nectar de căpșune cu cofeină au arătat o afinitate puternică pentru roboții cu parfum de căpșune, vizitându-i în 70% din timp”, a declarat Arnold. În plus, pe măsură ce se hrăneau, acestea au învățat să devină din ce în ce mai rapide, ba chiar mai rapide decât albinele care nu îngurgitaseră cofeină.

„Suntem de părere că expunerea albinelor la cafeină a ajutat la formarea unei amintiri puternice cu privire la mirosul sintetic al florii de căpșune. Se pare că acestea și-au amintit acea experiență mai puternică și pentru mai mult timp”, a adăugat acesta.

Practic, acest lucru sugerează faptul că, datorită cofeinei, albinele ar putea învăța să asocieze mirosurile specifice ale culturilor cu un gust dulce al acestora. „Albinele domesticite ar putea fi „pregătite să caute florile recoltelor”, și nu buruieni și flori sălbatice”, a declarat Arnold.