TehnoȘtiri

EFECTUL FUMATULUI PASIV DE SUBSTANȚE NARCOTICE ASUPRA COPIILOR

(c) THOMAS SAMSON/AFP via Getty Images

Copiii ai căror părinți fumează canabis prezintă un număr mai mare de infecții respiratorii, precum răceli și gripe, decât cei ai căror părinți fumează doar tutun sau nu fumează deloc.

„Cauza acestui efect poate fi fumatul pasiv. Acest lucru poate face ca orice virus respirator să inducă simptome mai severe, deoarece plămânii unui copil sunt expuși riscului de apariție a iritanțiilor”, a declarat Adam Johnson din cadrul Școlii de Medicină Wake Forest din Carolina de Nord.

În comunitatea științifică este cunoscut faptul că bebelușii care fumează pasiv sunt mai susceptibili în a dezvolta boli respiratorii, precum astmul. Acest lucru a determinat unele țări să interzică fumatul în vehicule, în cazul în care sunt prezenți și copii. Totuși, efectele expunerii copiilor la fumul de canabis sunt mai puțin studiate, mai ales din cauză că oamenii tind să consume această substanță mai rar decât tutunul.

Noul studiu a fost realizat în Colorado, unde canabisul a fost legalizat pentru utilizare în scopuri recreative, în anul 2014. Echipa lui Johnson a chestionat 1.500 de părinți, ai căror copii frecventau secția de urgență pediatrică a unui spital din diverse motive. Aproximativ 10% dintre părinți au declarat faptul că aceștia au inhalat fum de canabis. Dintre aceștia, jumătate au declarat faptul că au inhalat doar fum de canabis, nu și de tutun.

Părinții au fost întrebați cu privire la diferite boli pe care copiii lor le-au avut în ultimul an. Copiii ai căror părinți au fumat canabis au avut aproximativ 1,3 infecții respiratorii virale în acea perioadă, în timp ce aceia care nu au fumat niciodată și cei care au fumat doar tutun aveau o incidență de apariție a bolilor de aproximativ una pe an.

Nu a existat nicio diferență semnificativă în numărul cazurilor de astm bronșic, între oricare dintre grupuri. Acest lucru s-ar putea datora faptului că rata de apariție a acestei afecțiuni a fost foarte redusă (aproximativ 0,2%).

„Studiul nu demonstrează faptul că fumul de canabis a provocat infecțiile, deoarece participanții nu au fost aleși în mod aleatoriu. Totuși, ideea este plauzibilă”, a declarat Johnson. O altă posibilă limitare ar fi putut fi reprezentată de utilizarea declarațiilor părinților cu privire la boli, și nu a dosarelor medicale.

Cercetarea cu privire la legătura dintre fumatul pasiv și starea de sănătate poate fi complicată, din cauza faptului că oamenii cu o situație materială mai precară tind să fumeze mai mult, astfel încât veniturile mai mici ar putea fi cauza reală a oricăror boli. Totuși, în acest studiu, consumul canabis a fost corelat cu persoane ce au prezentat venituri și niveluri educaționale mai mari decât media.