TehnoȘtiri

ÎȚI POȚI MĂRI IQ-UL?

(c) BBC Science Focus Magazine

Creat în Europa în 1912, IQ-ul (coeficientul de inteligență) a fost conceput ca un scor obiectiv pentru a-i identifica pe cei care aveau nevoie de ajutor educațional. Deși a fost bine intenționat, mulți oameni de știință au pus sub semnul întrebării corectitudinea acestuia, unii susținând că testele IQ favorizează participanții albi, occidentali. Alții au susținut că IQ-ul nu ia în considerare numeroasele ramuri ale inteligenței, cum ar fi abilitatea socială, muzicală și matematică.

Chiar dacă este valid sau nu, un lucru este clar: IQ-ul din diverse țări este în creștere. Scorurile în țările din Europa de Vest, Japonia și Coreea de Sud au crescut în medie cu trei puncte pe deceniu până în anii 1990. Cunoscut sub numele de „Efectul Flynn” (denumit după cercetătorul James Flynn), experții atribuie acest lucru unei alimentații îmbunătățite, școlarizări mai bune, mai puține boli infecțioase și a unui mediu mai antrenant.

Cu toate acestea, nu este ușor să lucrezi activ pentru creșterea IQ-ului. Un studiu pe termen lung a constatat că a fost nevoie de cinci ani de intervenție intensivă în copilărie pentru a crește IQ-ul cu doar câteva puncte.

Totuși, există moduri pentru creșterea inteligenței complete, decât doar a IQ-ului. Deși nu a identificat legături cauzale directe,  un sondaj cu peste 250.000 de persoane al Imperial College London a constatat că cei care au citit mult au obținut un scor mai mare pentru inteligența verbală, iar jucătorii de jocuri video au obținut un scor mai mare pentru memoria de lucru.

Care este cel mai eficient mod de a-ți mări inteligența? Exercițiul. Un studiu al Universității din Țara Galilor de Sud a sugerat că exercițiile aerobice pot crește nivelul factorului neurotrofic derivat din creier, un hormon esențial pentru noile celule și conexiuni ale creierului.

Similar, un studiu al Universității din Columbia Britanică observă că exercițiile regulate sporesc dimensiunea hipocampului, partea creierului implicată în memoria verbală și învățare.

Astfel, este mai satisfăcător să practici exerciții fizice, să citești sau să te joci jocuri video decât un număr pe o scară.