TehnoȘtiri

PLANTA DE CANABIS A FOST CULTIVATĂ ÎN NORD-VESTUL CHINEI, ÎN URMĂ CU 12.000 DE ANI

(c) Guangpeng Ren

Canabisul a fost cultivat într-o regiune, care în prezent este situată în nord-vestul Chinei, în urmă cu aproximativ 12.000 de ani, conform unei analize a genomului a 110 plante din toată lumea.

„Se confirmă că este una dintre cele mai vechi plante cultivate. Credem că a fost o plantă multifuncțională. A fost valorificată pentru fibre, alimentație și ulei și, eventual, în scopuri medicale și recreative”, a declarat Luca Fumagalli din cadrul Universității din Lausanne din Elveția.

Conform studiului, în urmă cu doar aproximativ 4.000 de ani, fermierii au început să reproducă tulpini distincte pentru producția de droguri sau fibre.

S-au știut puține informații despre cultivarea Cannabis sativa, deoarece este greu să faci rost de o gama largă a diverselor tulpini din întreaga lume necesare pentru studii genetice. „Nu poți să te duci să colectezi mostre, pentru că riști închisoarea”, a declarat Fumagalli.

Multe surse sugerează că planta de canabis provine din Asia Centrală, deoarece multe tulpini cresc sălbatic în această regiune. Dar crește ușor aproape oriunde. „De aceea se numește buruiană”, a afirmat Fumagalli.

Acesta a colaborat cu cercetători din întreaga lume pentru a colecta și enumera aproximativ 80 de tipuri diferite de plante de canabis, cultivate de fermieri sau care cresc sălbatice. De asemenea, echipa de cercetători a inclus 30 de genomuri ordonate anterior în analiză.

Datarea genomului, vechi de aproximativ 12.000 de ani, se potrivește cu dovezile arheologice, inclusiv cu marcajele funiei de cânepă în ceramică, datând din această perioadă.

Echipa de cercetători a identificat multe dintre schimbările genetice, cauzate de reproducerea selectivă de către fermieri. De exemplu, tulpinile de cânepă cultivate pentru producția de fibre prezintă diverse mutații care inhibă ramificarea. Aceste plante cresc mai înalte și au mai multe fibre în tulpina principală.

În schimb, tulpinile crescute pentru producția de droguri, au mutații care sporesc ramificarea, rezultând plante scurte cu mai multe flori. Acest lucru maximizează producția de rășină. De asemenea, tulpinile de droguri au multe alte mutații care stimulează producția de tetrahidrocanabinol sau THC, principala substanță psihoactivă.

Fumagalli susține faptul că, în urmă cu aproximativ un secol, cânepa a reprezentat o cultură importantă, dar a decăzut din cauza dezvoltării fibrelor sintetice, precum nailonul. Acum există o reapariție a interesului pentru canabis, în producția de fibre și în scopuri medicale și recreative, cu un număr tot mai mare de țări care dezincriminează posesia sau cultivarea marijuanei. Rezultatele echipei vor ajuta cultivatorii acestei plante să optimizeze tulpinile pentru diferite scopuri