Acasă Articole știintifice ELEMENTE CONSTRUCTIVE PRIVIND DESIGNUL UNUI AGREGAT PENTRU RECICLAREA DEȘEURILOR DIN MASE PLASTICE

ELEMENTE CONSTRUCTIVE PRIVIND DESIGNUL UNUI AGREGAT PENTRU RECICLAREA DEȘEURILOR DIN MASE PLASTICE

197
0

ELEMENTE CONSTRUCTIVE PRIVIND DESIGNUL UNUI AGREGAT PENTRU RECICLAREA DEȘEURILOR DIN MASE PLASTICE

N. VOINEAGU I. SIMION

Mașinile RVM (Reverse Vending Machine) sortează recipientele în trei moduri: analizând materialul recipientului (de exemplu, cu spectrometru IR), controlând forma recipientului, verificând codul de bare. Recipientul este scanat și identificat (potrivit bazei de date) și se determină dacă este un deșeu conform. Există și alte tipuri de RVM compacte, asemănătoare conceptului propus, ce pot primi deșeurile una câte una sau într-o cantitate mare, dar aceste aparate de regulă, doar separă deșeurile în funcție de material și le depozitează separat în containere cu ajutorul unor senzori și a unor benzi transportatoare. Una dintre principalele îmbunătățiri este aceea că în timp ce aceste aparate doar găuresc și presează recipientele, conceptul dezvoltat propune și mărunțirea acestora sub formă de fulgi. RVM are ca rol acceptarea de deșeuri din PET, doze aluminiu și sticlă și eliberarea la schimb a unui bon valoric, recompensa fiind cel mai eficient mod de participare la procesul de reciclare.

O imagine care conține text, captură de ecran, verde Descriere generată automat

Acestea sunt câteva dintre cele mai importante elemente constructive ale conceptului, bineînțeles ținându-se cont de partea electrică, electronică și mecanică, această imagine reprezentând exteriorul simplificat al conceptului. Aparatul trebuie să fie prevăzut cu o interfață pentru conexiunea cu utilizatorul, precum și anumite atenționări sau avertizări.

Conceptul propune separarea a 3 tipuri de deșeuri care ar fi introduse pe partea de sus și apoi acceptate în funcție de materialul din care sunt confecționate cu ajutorul unor senzori NIR (senzori infraroșu în domeniul apropiat), ce identifică polimerul pe baza intensităților lungimilor de undă, dar are ca principal dezavantaj faptul că nu se aplică materialelor plastice întunecate, nu poate identifica diferențele aceluiași polimer și nici materialele cu suprafață umedă, acestea fiind evacuate spre spațiul alocat deșeurilor necorespunzătoare, alături de alte recipiente neconforme precum cele cu lichid sau din alte materiale. Senzorii trimit informația la microcontroler care la rândul său trimite impuls pentru repartizarea deșeului în spațiul destinat. Deșeurile sunt stocate și procesul de mărunțire începe atunci când numărul lor este suficient de mare astfel încât mașina să nu pornească pentru un singur recipient. Fulgii obținuți sunt captați în partea de jos a aparatului în una din cele trei sertare speciale. Mașina de mărunțire este formată dintr-un arbore pe care sunt așezate un număr de lame care sunt acționate cu ajutorul unui motor ce transformă deșeurile în fulgi.

Ulterior vor fi stabilite tipurile de senzori necesari tuturor operațiunilor, parametrii de funcționare, puterea necesară a motorului electric pentru mașina de mărunțire, numărul de cuțite utilizate, reducerea zgomotului produs, prețul de construcție și de achiziție și așa mai departe. Se studiază și posibilitatea aparatului de a stoca anumite deșeuri pe culori pentru ca după mărunțire acestea să fie stocate în compartimente separate sub formă de fulgi. Astfel, odată colectați fulgii din mai multe astfel de aparate aceștia să nu necesite sortarea pe culori în centrul de reciclare în care ajung și astfel să se scurteze procesul. Este necesară sortarea pe culori a deșeurilor, pentru că, rămânând amestecate culorile, odată topiți fulgii, topitura ar căpăta o nuanță de gri închis, murdar.

RVM-urile sunt utile și utilizate frecvent de către oameni, ceea ce face ca și conceptul dezvoltat să fie ușor integrat pe piața reciclării. Plusul pe care conceptul îl aduce față de RVM-urile actuale, este acela de a colecta 3 tipuri de materiale plastice, în loc de unul și mărunțirea acestora.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.