TehnoȘtiri

UTILIZAREA ULEIURILOR ESENȚIALE PENTRU INFESTAȚIILE CU GÂNDACI

(c) agefotostock / Alamy

Gărgărița roșie de palmier, un gândac cunoscut pentru efectul său devastator asupra palmierilor, poate fi contracarată cu ajutorul uleiurilor de cuișoare și cimbru.

Cercetătorii din cadrul Universității din Malaezia, Terengganu, au testat efectul a opt substanțe chimice derivate din cele două uleiuri esențiale asupra larvelor de gărgăriță roșie de palmier (Rhynchophorus ferrugineus). Aceasta este una dintre cele mai invazive specii din lume și afectează grav plante precum curmalele, nucile de cocos și palmierii.

Într-un studiu efectuat pe 225 de larve pe o perioadă de două săptămâni, consumul zilnic de frunze de sagotier (Cycas revoluta) îmbibat fie cu ulei de cuișoare, fie cu derivați de ulei de cimbru al acestor gândaci a fost cu cel puțin 35% mai mic decât consumul de frunze netratate. Dintre compușii chimici regăsiți în aceste uleiuri, eterii au produs o scădere a apetitului gărgărițelor mai mare decât esterii. Totuși, ambele substanțe s-au dovedit a fi deosebit de eficiente. Acestea au potențialul de a fi utilizate sub formă de bioinsecticide.

„Biopesticidele botanice sunt văzute drept instrumente de protecție a culturilor din ce în ce mai importante. Parțial, acest lucru se datorează disponibilității reduse a pesticidelor sintetice”, a declarat Tom Pope din cadrul Universității Harper Adams din Edgmond, Marea Britanie, care nu a fost implicat în lucrare.

El este de părere că astfel de insecticide derivate din materiale naturale, precum plantele, reduc riscul dezvoltării toleranței care se regăsește în cazul pesticidelor convenționale. În plus, aceste substanțe persistă în mediu pentru o perioadă mai scurtă de timp.

„În ciuda acestui fapt, toate biopesticidele ar trebui să fie integrate în cadrul programelor dinamice de gestionare a dăunătorilor și să nu fie privite drept „gloanțe de argint””, a adăugat Pope.

„În timp ce, în condiții de laborator, o serie de produse s-au dovedit eficiente împotriva gărgărițelor roșii de palmier, problema este modul în care acestea se vor putea implementa. Acest studiu s-a axat pe palmieri care erau deja infestați, ceea ce înseamnă că unii gândaci nu au putut fi atinși prin pulverizarea plantelor cu biopesticid. Singura soluție pentru a viza toți dăunătorii este prin injectare, care este o procedură foarte complexă și care necesită studii privind posibilitățile creării unei soluții injectabile”, a declarat Michel Ferry din cadrul Institutului Național Francez pentru Agricultură, Alimentație și Mediu, care nu a fost implicat în cercetare.

În cadrul unui alt proiect al cercetătorilor din cadrul Universității Prince of Songkla din Thailanda s-au caracterizat genele responsabile simțului gustului gărgăriței roșii. Descoperirile ar trebui să sprijine în continuare studiile în ceea ce privește contracararea speciei. Această echipă a identificat 50 de gene gustative care detectează zahărul, dioxidul de carbon și aromele amare.