TehnoȘtiri

O SPECIE DE PAPAGAL A ÎNVĂȚAT CUM SĂ DESCHIDĂ COȘURILE DE GUNOI

(c) Barbara Klump / Max Planck Insti

În Australia, câteva exemplare de cacadu au învățat cum să deschidă tomberoane rezidențiale, iar acum alte păsări au început să le copieze comportamentul.

„Dacă ar fi învățat în mod individual, am fi văzut acest lucru apărând întâmplător, dar modul lor de operare se răspândește de la o suburbie la alta”, a declarat Barbara Klump din cadrul Institutului Max Planck pentru Comportamentul Animalelor din Germania.

În urmă cu câțiva ani, Richard Major din cadrul Australian Museum Research Institute din Sydney a filmat un cacadu cu creastă roșie (Cacatua galerita) în timp ce acesta ridica capacul unui tomberon și a trimis videoclipul colegului lui Klump. Intrigați, cercetătorii au cerut persoanelor care trăiau în suburbiile din Sydney și Wollongong să-i ajute să urmărească fenomenul și să raporteze dacă au văzut sau nu aceste incidente.

Atunci când echipa de cercetare a demarat proiectul în anul 2018, ei au documentat deschiderea de coșuri de către această specie de papagal în trei suburbii. Totuși, până la sfârșitul anului 2019, pe baza a 1396 de rapoarte, s-a observat faptul păsările umblau în tomberoanele din 44 de suburbii. Cartografiind observațiile raportate, oamenii de știință au detectat un model clar de schimb de cunoștințe, deoarece incidentele se răspândeau geografic de la locurile de pornire spre exterior.

În urma analizării înregistrărilor video s-a observat un proces complex în cinci pași, ce includea ridicarea, deschiderea, menținerea, deplasarea și răsturnarea capacului, toate necesitând mișcări speciale ale capului și ale picioarelor și o poziționare adecvată a păsărilor. Cercetătorii suspectează faptul că doar un număr redus de papagali și-au dat seama cum să deschidă tomberoanele pe cont propriu. Variațiile tehnicii au urmat un model de răspândire geografică.

Echipa de cercetare a folosit mici puncte de vopsea pentru a marca peste 500 de păsări și a constatat faptul că aproximativ 10% dintre acestea puteau deschide containere. Păsările erau în mare parte masculi de dimensiuni mai mari, care ar fi putut deschide capacele grele mai ușor decât femelele.

„Deși este fascinant de urmărit, umblatul în tomberoane creează foarte multă mizerie, deoarece păsările aruncă gunoiul pe care nu-l doresc”, a declarat Klump. Prevenirea acestui comportament este o sarcină dificilă, deoarece blocarea capacelor împiedică funcționarea corectă a camioanelor de gunoi.