TehnoȘtiri

PRIMUL POD DIN OȚEL IMPRIMAT 3D CONSTRUIT ÎN AMSTERDAM

(c) Adriaan De Groot

Primul pod din oțel tipărit 3D a fost deschis în Amsterdam, Olanda. Acesta a fost creat de către brațe robotizate, folosind torțe pentru sudură, pentru a depune structura podului strat cu strat, fiind realizat din 4.500 de kilograme de oțel inoxidabil.

După finalizarea imprimării, peste 12 senzori atașați podului vor monitoriza tensiunea, mișcarea, vibrațiile și temperatura de-a lungul structurii, pe măsură ce oamenii traversează și condițiile meteorologice se schimbă. Aceste date vor fi introduse într-un model digital al podului.

Podul MX3D, care are o lungime de 12 metri, a fost construit de patru roboți industriali, disponibili în comerț, și a durat șase luni pentru a imprima întreaga structură. Podul a fost transportat la locația sa, peste canalul Oudezijds Achterburgwal din centrul Amsterdamului, și deschis pietonilor și bicicliștilor.

Inginerii vor folosi acest model pentru a studia proprietățile materialului unic și vor folosi învățarea automată pentru a identifica orice tendințe în datele care ar putea indica necesitatea întreținerii sau modificării acestuia. De asemenea, ei speră că îi va ajuta pe proiectanți să înțeleagă modul în care oțelul imprimat 3D ar putea fi utilizat pentru proiecte de construcții mai mari și mai complexe.

Mark Girolami din cadrul Universității din Cambridge, care lucrează la modelul digital alături de o echipă de la Institutul Alan Turing din Londra, susține faptul că investigațiile privind eșecurile podului dezvăluie adesea o deteriorare care a fost ratată. Feedbackul constant al datelor ar fi putut să prevină aceste eșecuri, oferind o avertizare timpurie.

Girolami consideră că indicațiile timpurii pentru rezistența oțelului tipărit 3D sunt pozitive. „Unul dintre lucrurile pe care le-am constatat este că anumite caracteristici de rezistență sunt dependente de orientarea tipăririi. Dar ceea ce a fost într-un anumit sens surprinzător a fost că puterea de bază a fost ceea ce v-ați aștepta de la oțelul laminat și, de fapt, a crescut în unele direcții.”