Dacă sunteți în vacanță în Marea Britanie, nu uitați să priviți atent algele marine de pe plaje. Raportarea a ceea ce vedeți poate ajuta la monitorizarea impactului schimbărilor climatice asupra vieții marine.
Algele marine, inclusiv pădurile de alge, reprezintă o componentă cheie a ecosistemelor marine la nivel global. Marea din jurul Regatului Unit găzduiește peste 600 de specii de alge. Cu toate acestea, algele sunt amenințate de creșterea temperaturii mării, de acidificarea oceanelor și de creșterea speciilor non-native.
„Cunoaștem faptul că 30% dintre speciile de alge din întreaga lume se schimbă, s-a pierdut sau este amenințat”, a declarat Juliet Brodie, cercetător în domeniul algelor marine la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.
Prin participarea la evenimentul din acest an „Big Seaweed Search”, puteți ajuta oamenii de știință precum Brodie să investigheze modul în care speciile de alge din Marea Britanie se schimbă pe măsură ce oceanele se acidifică și temperaturile mării cresc. Puteți începe acest proces prin vizitarea site-ului bigseaweedsearch.org.
Echipa organizatoare a evenimentului „Big Seaweed Search” recomandă începerea căutării algelor cu o oră înainte de reflux, deoarece acesta este atât cel mai sigur moment pentru oamenii de știință amatori de pe plajă, cât și cel mai bun moment pentru a vedea algele marine.
Selectați o fâșie de 5 metri lățime, care se întinde de la vârful țărmului până la mare. Începând de la partea de jos a acestei fâșii, cu spatele la mare, fotografiați zona pentru a surprinde condițiile respective. Apoi, îndepărtându-vă de mare, explorați fâșia de țărm, fotografiind și notând detaliile speciei de alge pe cate ați întâlnit-o.
Puteți identifica speciile de alge folosind ghidul de pe site-ul sondajului. După ce ați terminat de analizat algele, trimiteți constatările și încărcați fotografiile pe site.
Brodie susține faptul că informațiile colectate de voluntari, prin intermediul inițiativei Big Seaweed Search și altor proiecte similare de cercetare, arată că proporția speciilor de alge marine non-native este în creștere. În ultimii cinci ani, în Marea Britanie, proporția speciilor de alge marine non-native a crescut de la 6% la 7%. „Știm că numărul speciilor de alge necunoscute crește, așa că suntem curioși să vedem unde le găsesc oamenii”, a adăugat aceasta.
De asemenea, observarea absenței sau a deficitului de specii de alge este importantă, deoarece identificarea algelor amenințate ajută la ghidarea eforturilor de conservare.
Dacă nu aveți acces la o coastă sau locuiți în afara Marii Britanii, puteți participa la alte științe marine fără să vă părăsiți locuința. Proiectul „Floating Forests” (Păduri plutitoare) solicită voluntarilor să caute online imagini din satelit, pentru a observa păduri de alge gigantice. Acest lucru îi ajută pe oamenii de știință care studiază modul în care aceste păduri se schimbă în timp.
Alternativ, dacă vă place să jucați jocuri, puteți descărca pe smartphone sau tabletă jocul NeMO-Net al NASA și puteți obține puncte, pe măsură ce ajutați agenția să clasifice recifele de corali.