Această selecție fascinantă de imagini, care surprinde unele dintre atracțiile remarcabile din întreaga galaxie, se numără printre nominalizările la premiul cel mare al competiției anuale de fotografie din astronomie, organizată de Observatorul Regal Greenwich din Londra.
Aurora Borealis din Islanda este prezentată în imagine denumită Iceland Vortex, realizată de Larryn Rae. Imaginea panoramică a lui Rae evidențiază amploarea acestui afișaj uimitor de lumină, care este cauzată de ciocnirea particulelor încărcate de la Soare cu gazele atmosferice.
Imaginea Căii Lactee, capturată de Anthony Sullivan, care se ridică peste arcul natural de calcar Durdle Door, arată situl Patrimoniului Mondial Jurassic Coast din Dorset, Marea Britanie. Acest sit este renumit pentru abundența sa de roci și fosile antice, iar seara este iluminat de galaxia noastră, care se aliniază cu această regiune câteva luni pe an. Cele două pete luminoase din stânga imaginii sunt planetele Saturn și Jupiter.
Hassan Hatami a îmbinat mii de fotografii ale Soarelui, realizate de Observatorul Solar Dynamics – o navă spațială NASA care studiază steaua sistemului nostru solar din anul 2010, pentru a crea această imagine spectaculoasă, denumită „Tumultul Soarelui”.
Imaginea nebuloasei „Capul Delfinului”, realizată de Yovin Yahathugoda, prezintă un nor interstelar gigant de gaz și praf, comprimat de gravitație, în centrul constelației Canis Major. Nebuloasele sunt uneori numite pepiniere de stele, deoarece pot fi locul de formare a noilor stele noi.
Aurora Borealis este surprinsă din nou, de data aceasta din interiorul unei peșteri. Imaginea denumită „The Cave” este realizată de Markus van Hauten și a fost creată prin îmbinare a două fotografii separate ale luminii nordice și ale peșterii, în zona ghețarului Breidamerkurjökull din Islanda.
Imaginile câștigătoare ale competiției vor fi anunțate pe data de 16 septembrie și vor fi expuse în cadrul Muzeului Național Maritim din Londra, începând cu data de 18 septembrie.