TehnoȘtiri

STRESUL POATE PROVOCA ALBIREA PĂRULUI

(c) BBC Science Focus Magazine

În urma unui studiu realizat de cercetătorii din cadrul Colegiului Medicilor și Chirurgilor al Universității Columbia au fost furnizate primele dovezi cantitative ale teoriei conform căreia stresul poate conduce la albirea părului. Totuși, părul poate reveni la culoarea originală dacă stresul este eliminat.

„Înțelegerea mecanismelor care permit părului „cenușiu” să revină la starea pigmentată ar putea oferi noi indicii cu privire la maleabilitatea îmbătrânirii umane în general și despre modul în care aceasta este influențată de stres. Datele noastre se adaugă unui număr tot mai mare de dovezi care demonstrează că îmbătrânirea umană nu este un proces biologic liniar, fix. Acesta poate să fie oprit parțial sau chiar inversat temporar”, a declarat dr. Martin Picard, profesor în Medicină Comportamentală în cadrul Universității Columbia.

Echipa a dezvoltat o metodă care le-a permis să studieze în detaliu culoarea firelor individuale de păr. Aceștia au capturat o serie de imagini cu suprafețe mici, fiecare având doar o lățime de doar o fracțiune de milimetru și care au reprezentat creșterea aproximativă părului într-o oră.

„Dacă privești un fir de păr, ți se va părea că acesta are aceeași culoare, cu excepția cazului în care există o tranziție majoră. Folosind scaner de înaltă rezoluție, putem observa variații mici și subtile de culoare”, a declarat Picard.

Un grup de 14 participanți a scris un „jurnal de stres”, evaluându-și nivelul de stres în fiecare săptămână. După aceea, cercetătorii au comparat acest jurnal cu datele referitoare la culoarea părului lor. Aceștia au observat o corelație puternică între perioadele stresante și albirea părului.

De asemenea, cercetătorii au fost șocați când au constatat faptul că unele fire de păr și-au recăpătat pigmentarea atunci când stresul a dispărut. „A existat o persoană care a plecat în vacanță și cinci fire de păr au revenit la culoarea inițială în timpul vacanței”, a declarat Picard.

În cadrul unui studiu efectuat în anul 2020 pe șoareci s-a sugerat faptul că albirea părului produsă de stres a fost un proces ireversibil, care a fost cauzat de pierderea celulelor stem din foliculii de păr. Cu toate acestea, cercetătorii consideră că procesul este diferit în cazul oamenilor

„Datele noastre arată că, în cazul oamenilor, albirea este reversibilă, ceea ce implică existența unui mecanism diferit. Șoarecii au o biologie a foliculului de păr foarte diferită și acest lucru poate fi un caz în care descoperirile observate la șoareci nu aplică și în cazul oamenilor”, a declarat co-autorul Prof Ralf Paus din cadrul Școlii de Medicină Miller a Universității din Miami.

Echipa de cercetare a studiat nivelurile a mii de proteine ​​din păr și a găsit 300 de substanțe care s-au schimbat pe măsură ce părul și-a pierdut pigmentul. Ei cred că aceste modificări sunt cauzate de mitocondrii, structurile din interiorul celulei care produc cea mai mare parte a energiei sale.

„Pe baza modelării noastre matematice, credem că părul trebuie să atingă un anumit prag înainte de a deveni gri. Atunci când o persoană ajunge la vârsta mijlocie, părul este aproape de prag din cauza vârstei biologice și a altor factori, iar stresul îl poate împinge peste acest prag”, a declarat Picard.

Din păcate, acest lucru nu înseamnă că toate albirea este reversibilă. „Nu credem că reducerea stresului unei persoane cu vârsta de 70 de ani, care a avut părul alb timp de de ani de zile, va produce o revenire a pigmentului părul sau creșterea stresului în cazul unui copil de 10 ani va fi suficientă pentru a produce albirea părului”, a adăugat Picard.