TehnoȘtiri

DONATORII DE RINICHI DIN SUA VOR PRIMI O SERIE DE CUPOANE

(c) BURGER/PHANIE/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Implementarea unui sistem de cupoane, care recompensează donatorii de rinichi din SUA pentru altruismul lor, pare să aibă succes.

De la momentul lansării din anul 2014, 250 de persoane au donat un rinichi și șase persoane care au nevoie de un rinichi și-au folosit cuponul pentru a primi un transplant.

Majoritatea organelor transplantate sunt prelevate de la persoane decedate. Totuși, există mult mai mulți oameni care au nevoie de un organ decât organe disponibile, deoarece doar o mică parte din oameni decedați sunt viabili pentru colectarea de organe.

Unii oameni care au nevoie de un transplant de rinichi pot primi unul de la o rudă care trăiește sau de la un prieten, deoarece majoritatea oamenilor pot trăi cu un singur rinichi. Totuși, viitorul donator poate să nu aibă o potrivire adecvată din punct de vedere genetic.

Clinicienii au stabilit o serie scheme de schimb pentru perechi sau lanțuri potrivite din punct de vedere genetic, în cadrul cărora un donator poate oferi un rinichi rudei unui alt donator, dar acestea se poate baza pe toți cei care donează aproximativ în același timp. Adesea, cineva ar putea dori să ajute un membru mai tânăr al familiei care suferă de boli renale donând, dar până când membrul familiei sale ar avea nevoie de organ, donatorul ar putea fi prea în vârstă.

Pentru a rezolva această problemă, Jeffrey Veale din cadrul Universității din California, Los Angeles, a dezvoltat în anul 2014 o schemă care să permită persoanelor să doneze unor necunoscuți și care, în urma acestui gest, să obțină în schimb un „voucher de familie”, ce ar putea fi folosit ulterior de ruda numită mai tânără atunci când aceasta ar avea nevoie de un organ. Deși tichetele sunt tipărite în formă fizică, acesta nu pot fi transferate sau vândute.

În anul 2019, schema a fost extinsă astfel încât donatorul să poată numi până la cinci beneficiari care nu trebuie neapărat să sufere de boli de rinichi. „Această modificare vizează persoanele care se gândesc să ofere un rinichi unui străin, dar care se gândesc că poate și un membru al familiei ar putea avea nevoie ulterior de un rinichi. Astfel, prin implementarea acestui sistem, persoanele pot dona un rinichi și pot lăsa cuponul drept moștenire familiei lor în caz că vreun membru ar avea nevoie pe viitor de un transplant”. a declarat Veale.

În prezent, în urma unei analize ce a vizat primii 250 de donatori de rinichi care au solicitat bonuri de familie s-a constatat faptul că acest sistem a declanșat un total de 573 de transplanturi suplimentare de rinichi.

De asemenea, sistemul pare să funcționeze așa cum a fost conceput pentru ruda mai tânără care primește voucherul. Timpul de așteptare pentru cele șase persoane care și-au folosit bonul până în prezent a variat de la una la cinci luni. De obicei, oamenii așteaptă câțiva ani pentru a obține un rinichi de la un donator decedat. În prezent, aproximativ o treime din centrele de transplant renal din SUA iau parte la acest program.