Acasă Articole știintifice STUDIU PRIVIND FACTORII CARE AFECTEAZĂ INTENȚIA DE A UTILIZA CONTOARELE INTELIGENTE ÎN...

STUDIU PRIVIND FACTORII CARE AFECTEAZĂ INTENȚIA DE A UTILIZA CONTOARELE INTELIGENTE ÎN ROMÂNIA

894
0

STUDIU PRIVIND FACTORII CARE AFECTEAZĂ INTENȚIA DE A UTILIZA CONTOARELE INTELIGENTE ÎN ROMÂNIA

Andreea BARBU, Gherghe MILITARU, Mirona POPESCU, Iustina- Cristina COSTEA-MARCU, Mihaela GANCIU

Deși apariția energiei electrice a fost o adevărată binecuvântare în viața oamenilor, de-a lungul timpului, consumul de energie electrică a început să devină o preocupare destul de stresantă, dat fiind că orice consum implică și plata acestei utilizări. Astfel, pentru măsurarea cantității de energie electrică produsă sau consumată, au fost create unele dispozitive (numite contoare) care, împreună cu transformatoarele de măsurare, elementele de siguranță, precum și alte componente ale circuitelor de măsurare, creează un grup pentru măsurarea electricității. În ciuda beneficiilor utilizării acestor tipuri de dispozitive, există încă o reticență a utilizatorilor de a adopta tehnologia contoarelor inteligente.

Scopul acestei lucrări exploratorii este de a determina factorii care afectează intenția de a utiliza contoare inteligente în zona rezidențială, în București, România. În acest sens, autorii au dezvoltat un model conceptual care se bazează pe modelul TAM. Pentru a testa modelul, a fost elaborat un chestionar care conține 33 de itemi care pot fi împărțiți în 14 secțiuni: utilitatea percepută a contoarelor inteligente, ușurința de utilizare percepută, atitudinea față de utilizarea contoarelor inteligente, intenția comportamentală de a utiliza contoarele inteligente, influența socială, familiarizarea cu tehnologia contoarelor inteligente, necesitatea acţiunilor ce pot fi realizate cu această tehnologie, compatibilitatea cu tehnologia contoarelor inteligente, nivelul de încredere în companiile care furnizează energie electrică, conștientizarea prețurilor aferente consumului de energie electrică, intențiile de conservare a energiei, percepția asupra problemelor de mediu, profilul consumatorului, alte observaţii.

Profilul consumatorului a fost analizat pe baza variabilelor precum vârsta, genul şi nivelul de studii al respondenţilor, valoarea medie a facturilor la electricitate din ultimele 3 luni și numărul de camere al locuinţei. În afară de variabilele din categoria ce descrie profilul respondenţilor, toate celelalte variabile au măsurat percepțiile persoanelor chestionate, în acest sens fiind utilizată o scală de tip Likert cu 5 puncte.

Luând în considerare ipotezele formulate în această cercetare, studiul a arătat faptul că variabila care influențează cel mai mult atitudinea față de utilizarea unui contor inteligent este compatibilitatea cu tehnologia contoarelor inteligente. Această compatibilitate evidențiază faptul că utilizarea unui contor inteligent ar fi în conformitate cu preferințele, obiceiurile și stilul de viață actual al respondentului. De asemenea, respondenții care sunt dispuși să depună eforturi suplimentare pentru a economisi bani în ceea ce privește factura electrică, au considerat că economiile rezultate în urma monitorizării consumului lor de energie merită timpul și efortul instalării unui contor inteligent, conștientizarea prețurilor fiind o variabilă importantă care influențează atitudinea față de utilizarea unor astfel de dispozitive.

Necesitatea acţiunilor ce pot fi realizate cu această tehnologie este, de asemenea, importantă, atunci când vine vorba despre intenția de a cumpăra sau utiliza contoare inteligente, oamenii susţinând că simt nevoia să fie informați constant despre consumul lor de energie, astfel încât aceştia să poată analiza, monitoriza sau controla întotdeauna acest consum. Mai mult decât atât, respondenții consideră faptul că utilizarea contoarelelor inteligente ar trebui să fie compatibilă cu utilizarea altor tehnologii pe care aceştia le folosesc.

Pe de altă parte, intenția de a cumpăra sau atitudinea de a utiliza contoarele inteligente nu sunt influențate de nivelul de încredere în companiile care furnizează energie electrică și nici de familiaritatea cu tehnologia contoarelor inteligente, respondenţii fiind mai preocupați de conservarea energiei sau de problemele de mediu.

Astfel, rezultatele acestui studiu pot inspira dezvoltatorii tehnologiilor utilizate în realizarea contoarelor inteligente să proiecteze mai multe funcții pentru a ajuta consumatorii să dezvolte un comportament de utilizare mai responsabil. Acest lucru ar putea fi, de asemenea, susținut de o interfață mai plăcută cu contorul inteligent, precum și de dezvoltarea de sisteme audio-vizuale care pot fi personalizate de către utilizatori. Aceste noi funcții ar oferi utilizatorilor posibilitatea de a fi informați în mod constant cu privire la consumul de energie electrică și de a fi avertizați atunci când se abat de la planul inițial stabilit, pentru a menține consumul de energie electrică cât mai redus posibil.

Observaţie: Imaginea de mai jos nu face parte din articol.

https://despre-energie.ro/wp-content/uploads/2020/05/despre-energie_infografice_contor_inteligent_3.jpg

Imagine de reprezentare a unui contor inteligent

Sursa:https://despre-energie.ro/wp-content/uploads/2020/05/despre-energie_infografice_contor_inteligent_3.jpg

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.