TehnoȘtiri

MIILE DE SEMNALE RADIO PROVENITE DIN SPAȚIU

(c Andre Renard/CHIME Collaboration

Astronomii au descoperit mii de semnale radio misterioase care apar zilnic în univers.

Descoperite pentru prima dată în anul 2007, aceste explozii radio rapide (FRB) sunt unde radio extrem de puternice, care au o durată de doar câteva milisecunde. Pentru moment, originea acestora este necunoscută, dar teoriile includ stele de neutroni cu câmpuri magnetice deosebit de puternice, cunoscute sub numele de magnetari, sau poate stele binare care interacționează în moduri neobișnuite.

Până în anul 2018, FRB-urile au fost notoriu greu de detectat din cauza duratei lor reduse, fiind înregistrate doar 140 de astfel de pulsuri. Totuși, din anul 2018, experimentul canadian de cartografiere intensificată cu hidrogen (CHIME) a ​​intrat în faza de exploatare, iar în prezent cercetătorii care lucrează în cadrul acestuia au anunțat detectarea mai multor FRB-uri.

„Într-un singur an, am detectat 535 de FRB-uri”, a declarat Mohit Bhardwaj din cadrul Universității McGill din Canada, membru al echipei CHIME, care a prezentat lucrarea în data de 9 iuie în cadrul unei întâlniri virtuale a Societății Americane de Astronomie.

Descoperirile au fost făcute în perioada iulie 2018 – iulie 2019. Cercetătorii au descoperit faptul că 18 dintre cele 535 de explozii erau semnalele care se repetau. Telescopul CHIME analizează zilnic întregul cer pentru a detecta FRB-uri. Totuși, este necesară o analiză complexă pentru a putea separa aceste semnale de celelalte zgomote produse de instrumentele de la bord. În fiecare secundă sunt produse aproximativ 7 terabiți de date.

Aceste date au permis echipei să estimeze că zilnic, pe cer ar trebui să existe aproximativ 9000 FRB-uri.

Cu ajutorul CHIME, cercetătorii pot detecta și analiza FRB-uri mult mai eficient. Aceștia pot investiga chiar și originea lor și le pot folosi pentru a cartografia distribuția materiei în univers, deoarece undele radio sunt distorsionate atunci când acestea trec prin praf și gaze.