TehnoȘtiri

BOVINELE CARE PETREC MAI MULT TIMP ÎN PREAJMA OAMENILOR AU CREIERE MAI MICI

(c) Ana Balcarcel

Mărimea medie a creierului bovinelor s-a micșorat de când au fost domesticite, iar acesta pare să se micșoreze odată cu timpul petrecut în jurul oamenilor.

În general, animalele domestice tind să aibă creierul mai mic decât omoloagele sale care trăiesc în sălbăticie. Acest fenomen nu a fost identificat anterior la bovine, deoarece strămoșul lor sălbatic a dispărut de câteva sute de ani.

Pentru a estima mărimea creierului bovinelor sălbatice, Ana Balcarcel și colegii săi din cadrul Universității din Zurich, Elveția, au analizat 13 cranii de la bourii dispăruți (Bos primigenius), strămoșii bovinelor din prezent. Ulterior, aceștia au comparat măsurătorile cunoscute ale celor 317 cranii din 71 de rase de bovine domestice (Bos taurus).

Pe baza diferențelor de mărime dintre cranii, echipa de cercetători a estimat faptul că dimensiunea creierului bovinelor domestice este, în medie, cu aproximativ 26% mai mică decât cea în cazul bovinelor sălbatice.

„Rezultatul surprinzător a fost că, atunci când nu am comparat doar animalele sălbatice și domestice, ci și toate rasele diferite din cadrul populațiilor domestice, am descoperit diferențe. Aceste diferențe sunt corelate puternic cu timpul pe care îl petrec aceste animale în preajma oamenilor. Intensitatea contactului uman are cu adevărat un efect asupra reducerii creierului,” a declarat Balcarcel.

Echipa de cercetători a constatat faptul că bovinele care se află mai des în preajma oamenilor, precum vacile de lapte, au cele mai mici creiere, în timp ce bovinele taurine, care au doar un contact limitat cu oamenii, au o dimensiune a creierelor mai mare, acestea fiind cele mai apropiate de cea a strămoșilor lor sălbatici.

„Creșterea bovinelor pentru a fi mai docile, pare să conducă la schimbări în ceea ce privește mărimea creierului”, a declarat Balcarcel.

Dominic Wright, din cadrul Universității Linköping din Suedia, a menționat faptul că aceasta poate fi o explicație mult prea simplă. „Se pare că există o schimbare a dimensiunii relative a creierului de la sălbatic la domestic. Problema este că nu știm cu exactitate dacă bovinele din prezent au ca strămoși bourii, pe care această echipă se întâmplă să-i folosească în studiul lor, dar se pare că există posibilitatea ca acestea să fie reprezentanții progeniturilor lor sălbatice”, a declarat acesta.