Sonda Juno a companiei NASA va zbura în vecinătatea celei mai mari luni a planetei Jupiter, Ganymede, oferind primele imagini ale suprafeței înghețate după mai mult de două decenii.
Juno va zbura la aproximativ 1.000 de kilometri deasupra lunii înghețate, Ganymede, care are un diametru de 5.260 kilometri (mai mare decât planeta Mercur). Anterior, luna a fost explorată în detaliu de nava spațială Galileo a companiei NASA, la sfârșitul anilor 1990, și de cele ale misiunilor Voyager, de la sfârșitul anilor 1970.
În cadrul acestei explorări sonda va colecta o serie de date științifice valoroase, inclusiv măsurători ale câmpului magnetic al lunii și ale crustei acesteia, care este formată din gheață.
„Suntem foarte încântați de acest zbor”, a declarat Candice Hansen din cadrul Institutului de Știință Planetară din Tucson, Arizona, liderul echipei de cercetare care operează camera JunoCam a navei spațiale.
JunoCam ar trebui să poată realiza fotografii ale lunii Ganymede cu o rezoluție de aproximativ 1 până la 2 kilometri. Acest nivel de detaliu le poate oferi cercetătorilor șansa de a vedea dacă unele zone de pe lună au fost modificate de evenimente, precum impactul asteroizilor de la ultima analiză a acestora.
„Atât Galileo, cât și Voyager au efectuat imagini ale lunii Ganymede, iar porțiunea de suprafață pe care o vom analiza cu ajutorul misiunii Juno a mai fost cartografiată în trecut de misiunea Voyager, ceea ce, desigur, ne oferă un interval de timp în care este posibil să fi avut loc schimbări și mai mare”, a declarat Hansen.
Nava spațială Juno se află în ultima lună de exploatare în cadrul misiunii principale. Totuși la începutul anului 2021, compania NASA a prelungit perioada de exploatare a sondei pentru a analiza planeta Jupiter până în anul 2025. În plus, sonda va efectua zboruri suplimentare către unele dintre cele mai mari luni ale planetei: Europa în anul 2022 și Io în 2023.