În estul Chinei, a fost raportat primul caz de infectare a unei persoane cu o tulpină rară de gripă aviară, cunoscută sub numele de H10N3.
Bărbatul în vârstă de 41 de ani, cu domiciliul în provincia Jiangsu, în nord-vestul orașului Shanghai, a fost internat la spital în data 28 aprilie. Comisia Națională de Sănătate din China a declarat faptul că acesta se află într-o stare stabilă.
„Până în prezent, nu a fost raportat niciun alt caz de infectare cu H10N3 în alte zone, iar riscul răspândirii pe scară largă între oameni este scăzut”, a adăugat comisia.
Gripa aviară este cauzată de virusurile gripale care se răspândesc între păsări. Aceasta se poate răspândi cu ușurință între păsări, dar foarte rar provoacă boli în rândul oamenilor.
Simptomele se aseamănă cu cele ale gripei normale: febră, tuse, dureri musculare, dureri în gât. Totuși virusul poate evolua într-o boală respiratorie gravă.
Alte tulpini de gripă aviară, inclusiv H5N1 și H7N9, au provocat sute de decese de la momentul raportării primelor cazuri în anul 1997.
„În majoritatea cazurilor, aceste infecții apar în rândul persoanelor aflate în contact direct foarte strâns cu păsările infectate. Infectarea poate avea loc în timpul manipulării sau în timpul preparării cărnii animalului infectat. Odată gătită, carnea infectată reprezintă o amenințare foarte mică”, a declarat John McCauley din cadrul Institutului Francis Crick din Londra.
„Majoritatea virusurilor gripale aviare nu se transmit cu ușurință între oameni. Acest lucru se datorează faptului că sunt adaptate pentru a se răspândi între păsări. Vestea bună este aceea că H10N3 este un virus de tip „H10”, adică un „subtip cu patogenitate scăzută”, ceea ce înseamnă că acesta provoacă simptome reduse în cazul păsărilor, deci provoacă foarte rar boli grave la om. Virusurile cu subtipul H5 sau H7 sunt mai îngrijorătoare, deoarece versiunile cu patogenitate scăzută pot infecta păsările de curte și pot evolua în tulpini extrem de patogene, care provoacă boli fatale la păsări și pot provoca boli grave și în cazul oamenilor”, a declarat Nicole Robb din cadrul Universității din Warwick, Marea Britanie.