Din punct de vedere biologic, femeile vor avea adesea un răspuns imun mai puternic decât bărbații.
Vaccinurile funcționează prin inserarea în corp a unei doze mici de virus care este o amenințare pentru organism. Acest lucru declanșează un răspuns imunologic împotriva invadatorului, permițând corpului să reacționeze mult mai rapid și mai eficient la un atac real. Acest răspuns imun care poate provoca unele efecte secundare.
Deoarece sistemul imunitar al fiecăruia diferă în funcție de mai mulți factori, inclusiv genetica, vârsta, sexul biologic, bolile existente și chiar microbiomul nostru, acesta răspunde diferit la vaccinuri. De exemplu, un sistem imunitar al unei persoane în vârstă are o memorie bună pentru a face față agenților patogeni pe care i-a mai întâlnit, dar nu este la fel de eficace în cazul bolilor noi, precum COVID-19.
În mod similar, din punct de vedere biologic, femelele au doi cromozomi X în comparație cu unul la masculi. Multe gene de pe cromozomul X au rol în imunitate, iar diferențele marcate între sexe sunt din ce în ce mai vizibile, femelele având răspunsuri imune mai puternice. Acest lucru se traduce prin mai multe efecte secundare la femei și mai puține la vârstnici.
Efectele secundare pot fi legate de utilizarea adjuvanților. Atunci când sunt adăugate în siguranță la unele vaccinuri, aceste materiale (cum ar fi aluminiu), pot declanșa în continuare sistemul imunitar atunci când este nevoie de un răspuns mai mare decât poate oferi doza microbiană.
Dacă aveți dureri de cap, vă simțiți obosiți sau febrili după vaccinare, este un semn că sistemul imunitar funcționează. Aceste semne fizice ale răspunsului organismului la vaccinare au chiar și un nume: reactogenitate. Dar nu sunt vinovate doar elementele microbiene ale vaccinului pentru efectele secundare. Alți factori care pot avea un rol important sunt: unghiul, mărimea acului, locația și viteza vaccinării.
Dacă vă doare brațul după vaccinare, amintiți-vă că sistemul imunitar reacționează și eliberează substanțe chimice pentru a stimula un răspuns imunitar.