TehnoȘtiri

ADEZIVUL SUBACVATIC REALIZAT DIN MĂTASE

(c) Kuki Waterstone/Alamy

Un lipici subacvatic non-toxic, care este inspirat de scoicile marine și fabricat din mătase, este mai puternic decât majoritatea adezivilor sintetici.

Scoicile și midiile folosesc o combinație inteligentă de factori pentru a se lipi de pietre sau de ambarcațiuni. Acestea produc o serie de filamente proteice încorporate într-o structură asemănătoare cimentului, care este reticulată pentru a oferi o rezistență suplimentară. Aceste filamente, denumite byssus, se transformă în polimeri în momentul în care ajung pe suprafața pe care scoicile vor să se fixeze. În natură, aceste substanțe sunt întărite de molecule complexe, care conțin fier.

Fiorenzo Omenetto și colegii acestuia din cadrul Universității Tufts din Massachusetts au încercat să reproducă substanța folosind mătasea produsă de viermii de mătase.

„Scoicile secretă aceste cimenturi proteice care se împachetează într-o geometrie ordonată. Mătasea se aseamănă cu aceste structuri ordonate”, a declarat Omenetto.

Spre deosebire de byssus, mătasea este un material biologic foarte ușor de procurat. Prin modificarea acesteia, pentru a îmbunătăți proprietățile adezive astfel încât acestea să se asemene cu cele pe care le posedă scoicile, ar trebui să fie posibilă producerea unor produse rivale pentru adezivii industriali, care sunt adesea derivați din petrol.

Echipa lui Omenetto a tratat fibroina (proteina din mătase) cu polidopamină, un polimer al dopaminei, care a acționat în același mod ca și reticularea filamentelor produse de scoici. După aceea, adezivul creat a fost tratat cu clorură de fier cu scopul de a reproduce complexele de fier din natură.

Rezultatul a fost un adeziv care ar putea rămâne lipit de suprafețele subacvatice chiar și atunci când este supus unor tensiuni de până la 2,4 N/mm2. „Adezivul are caracteristici comparabile cu substanțele epoxidice”, a declarat Omenetto.

„Această lucrare îmbină noțiunile de adeziune biomimetică cu aspectele pozitive ale mătăsii pentru a crea un nou material care pare să aibă o mulțime de proprietăți extraordinare”, a declarat Jonathan Wilker din cadrul Universității Purdue în Indiana.

Omenetto își propune să eficientizeze adezivul pentru a reduce timpul de întărire al acestuia la 30 de secunde.