TehnoȘtiri

CEA MAI DETALIATĂ FOTOGRAFIE A UNOR ATOMI

(c) Cornell

David Muller și colegii săi din cadrul Universității Cornell din Ithaca, New York au realizat cea mai detaliată imagine a unor atomi folosind un cristal ortoscandat de praseodim. Aceștia au folosit o tehnică denumită pichografie, care presupune emiterea unor raze X către cristal și determinarea unghiurilor la care electronii au fost împrăștiați pentru a elabora forma atomilor care au produs împrăștierea.

Această imagine are o rezoluție dublă față de recordul deținut anterior de către o imagine a atomilor, realizată în anul 2018 tot de către Muller și echipa sa, care, la rândul ei, a avut o rezoluție de 3 ori mai mare decât recordul precedent.

În anul 2018, Muller și echipa sa au folosit un material 2D pentru a limita împrăștierea electronilor care are loc într-un material 3D și care face dificilă determinarea locației unde a avut loc împrăștierea.

„Descoperirea cheie pe care am făcut-o anul acesta a fost aceea că am găsit o modalitate de a analiza această împrăștiere multiplă. Aceasta este o problemă care datează de 80 de ani, perioadă în care nu am găsit o soluție generală, dar acum, cu ajutorul unor algoritmi foarte inteligenți, care au fost dezvoltați și modificați pentru a analiza împrăștierea electronilor de către colegii noștri care lucrează cu raze X, am reușit să analizăm această împrăștiere multiplă”, a declarat Muller.

Acest lucru a permis echipei de cercetare să analizeze mostre de grosimi mai mari și să obțină o rezoluție mai bună. Estomparea din imagine provine din mișcarea atomilor înșiși.

„Putem obține rezultate mai bune prin răcirea eșantionului, deoarece prin răcire atomii nu se mișcă la fel de mult”, a declarat Muller.