TehnoȘtiri

VACCINAREA A 10% DIN POPULAȚIA FIECĂREI ȚĂRI PÂNĂ ÎN LUNA SEPTEMBRIE 2021

(c) LAURENT GILLIERON/EPA-EFE/Shutterstock

Liderul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a cerut țărilor membre să sprijine un efort masiv de vaccinare a cel puțin 10% din populația fiecărei țări din lume, până în luna septembrie 2021 și cel puțin 30% până în luna decembrie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a anunțat acțiunea, denumită „sprintul până în septembrie”, în cadrul Adunării Mondiale a Sănătății, care a avut loc în data de 24 mai. „Atingerea obiectivului nostru din septembrie presupune vaccinarea a 250 de milioane de oameni aflați în țările cu venituri mici și medii în doar patru luni. Aici sunt incluși și toți lucrătorii din domeniul sănătății și grupurile aflate în categoriile de risc”, a declarat acesta.

„Prin intermediul inițiativei globale de partajare a vaccinurilor în mod echitabil, COVAX, au fost livrate 72 de milioane de doze către 125 de țări. Acestea vor acoperi doar aproximativ 1% din populația acestor țări. Numărul de doze disponibile pentru programul COVAX rămâne extrem de mic”, a declarat Ghebreyesus.

Prin intermediul COVAX se dorește să se livreze de aproximativ trei ori mai multe doze decât până în prezent. Anterior, programul se baza pe doze de vaccin Oxford/AstraZeneca, care erau produse de către Institutul Serum din India. Pe măsură ce al doilea val de cazuri de coronavirus din India a produs o agravare a situației, țara a încetat să mai exporte dozele de vaccin pentru a le utiliza în regim propriu. În cadrul unei declarații emise în data de 18 mai, reprezentanții Institutul Serum din India au declarat faptul că speră să reia livrările către COVAX și către alți parteneri „până la sfârșitul anului”.

Acest anunț a condus la căutarea unei alternative pentru programul COVAX. Ghebreyesus a cerut producătorilor de vaccinuri să acorde programului COVAX primul refuz pentru orice doză suplimentară de vaccin sau să se angajeze în furnizarea a 50% din vaccinurile produse în anul 2021 către această inițiativă.

În data de 21 mai, reprezentanții programului COVAX au anunțat realizarea unui acord pentru cumpărarea a 200 de milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson, ceea ce va contribui la atingerea obiectivului din septembrie. Cu toate acestea, nu au fost oferite informații cu privire la data de livrare a acestor doze.

Între timp, în SUA se realizează un stoc de doze care nu sunt utilizate și poate că nu vor fi necesare. Potrivit unui raport realizat de către Centrul Duke-Margolis pentru jurnalul Health Policy din Washington DC, SUA ar putea avea peste 300 de milioane de doze în exces până la sfârșitul lunii iulie.

Oficialii din SUA au declarat faptul că vor oferi 60 de milioane de doze de vaccin Oxford/AstraZeneca, care este fabricat și în SUA, dar care nu este aprobat pentru utilizare. Președintele Joe Biden a anunțat faptul că SUA vor oferi și „cel puțin încă 20 de milioane de doze” de vaccinuri autorizate până la sfârșitul lunii iunie 2021.

„Cred că în următoarele luni guvernul SUA va spori eforturile în ceea ce privește donarea de doze de vaccin. Cu toate acestea, nu este clar dacă SUA vor redistribui aceste doze donate prin COVAX, așa cum solicită OMS”, a declarat Andrea Taylor din cadrul Universității Duke din Carolina de Nord.

SUA au oferit finanțări pentru programul COVAX, angajând 4 miliarde de dolari în luna decembrie 2020. „Totuși, inițiativa din care face parte COVAX se confruntă cu o deficiență de 18,5 miliarde de dolari doar în anul 2021. Vor fi necesari până la 45 de miliarde de dolari pentru vaccinarea completă a tuturor adulților din întreaga lume până la sfârșitul anului 2022”, a declarat Ghebreyesus.

Ali Mokdad din cadrul Universității Washington din Seattle a declarat faptul că obiectivul OMS de 10% este realizabil, dar nu va fi ușor, mai ales în țări mari, precum Pakistan, Nigeria și Indonezia. Taylor, care a monitorizat aprovizionarea cu vaccinuri, este mai puțin optimist. „Majoritatea livrărilor de vaccinuri ar trebui să înceapă până în luna septembrie, deci, dacă nu se schimbă ceva, este puțin probabil ca programul COVAX să primească suficiente doze în următoarele trei luni”, a adăugat aceasta.

Totuși, OMS consideră faptul că obiectivul de 30% este esențial. „Acest lucru este crucial pentru a opri simptomele severe și decesele, a menține în siguranță lucrătorii din domeniul sănătății și a redeschide societățile și economiile noastre”, a declarat Ghebreyesus.