TehnoȘtiri

CRIPTOMONEDA CHIA A PROVOCAT UN DEFICIT GLOBAL DE HARD DISK-URI

(c) Shutterstock / nikkytok

Chia, o criptomonedă destinată să fie o alternativă „verde” la bitcoin, a provocat în schimb un deficit global de hard disk-uri. Gene Hoffman, președintele Chia Network, compania din spatele monedei, recunoaște faptul că „pe termen scurt, moneda a distrus lanțurile de aprovizionare”, dar neagă faptul că moneda va produce efecte negative asupra mediului.

Minarea de bitcoin necesită efectuarea de calcule inutile pentru a menține rețeaua, un sistem cunoscut sub numele de „dovadă a muncii”. În cele mai recente studii s-a arătat faptul că, în prezent, industria bitcoin consumă 0,53% energia electrică globală. În schimb, Chia folosește o altă abordare, denumită dovadă a spațiului, care elimină aceste calcule și care se bazează pe spațiul disponibil de pe un disc. Cu cât un miner dedică mai mult spațiu sarcinii, cu atât probabilitatea de a fi recompensat este mai mare.

În teorie, acest lucru ar consuma mai puțină energie. Totuși, la momentul lansării criptomonedei de la începutul anului 2021, a existat o creștere a cererii de discuri. În prezent, pentru minarea de Chia, sunt utilizate discuri care însumează o cantitate de stocare de aproximativ 12 milioane de terabytes.

Totuși, aceste discuri încă necesită energie pentru a produce monede și pentru a rula. În plus, există o serie rapoarte conform cărora citirea și scrierea constantă implicate în procesul de minare pot uza discurile în decurs de doar câteva săptămâni. Hoffman a declarat faptul că această problemă afectează doar cele mai ieftine discuri.

Creșterea cererii a provocat creșteri semnificative ale prețurilor hard-disck-urilor, în special pentru modelele de ultimă generație. Prețul acțiunilor companiei producătoare de hard disk-uri, Western Digital, a crescut de la 52 de dolari la începutul anului, la 73 de dolari, în timp ce prețul acțiunilor companiei rivale, Seagate, a crescut de la 60 de dolari la 94 de dolari în aceeași perioadă.

Hoffman a declarat faptul că este surprins de viteza cu care a crescut capacitatea de stocare alocată pentru minarea de Chia și recunoaște că acest lucru poate provoca întreruperi ale lanțurilor de aprovizionare.

Pe termen lung, el este de părere că această creștere a cererii provocată de către Chia va reduce costul hard-disk-urilor, datorită faptului că producătorii vor crește producția. De  asemenea, el este convins de faptul că rețeaua Chia nu va avea un consum de energie asemănător cu cel al rețelei bitcoin, chiar dacă aceasta se va extinde.

Hoffman a declarat faptul că, dacă toate discurile vândute într-un an, a căror capacitate totalizează aproximativ 1 zettabyte, sau 1 miliard de terabytes, ar fi utilizate exclusiv pentru exploatarea de Chia, această industrie ar folosi în continuare mai puțin de 1% din energia utilizată în prezent de bitcoin. Cu toate acestea, în prezent, consumul exact de energie al rețelei Chia este necunoscut, deoarece criptomoneda este prea nouă pentru ca cercetătorii să poată realiza estimări fiabile.

Hoffman susține faptul că, în forma sa actuală, bitcoinul este nesustenabil. El sugerează faptul că problemele legate de bitcoin au început atunci când a fost dezvoltate sisteme hardware specializate, care puteau mina monede mai rapid decât computerele standard.

Aggelos Kiayias din cadrul Universității din Edinburgh, Marea Britanie, a declarat faptul că analiza noilor tehnologii de criptomonede cu scopul de a determina dacă resursele de care au nevoie, precum un număr mare de discuri, justifică beneficiul, este vitală. „Având în vedere cifrele actuale, Chia nu utilizează o cantitate așa de mare de resurse în comparație cu bitcoin”, a declarat acesta.