TehnoȘtiri

ROBOTUL CARE POATE EFECTUA RESUSCITĂRI CARDIOPULMONARE

(c) BBC Science Focus Magazine

Pentru prima dată, un „robot paramedic” a fost utilizat pentru a efectua compresiuni toracice pacienților aflați în ambulanțe. Acesta a fost utilizat pentru ca echipa de urgență a ambulanței să poată efectua alte tratamente vitale.

South Central Ambulance Service (SCAS) este prima organizație din Marea Britanie care a implementat la bordul vehiculelor sale noua tehnologie de ultimă generație, cunoscută sub numele de LUCAS 3.

Dispozitivul este un sistem mecanic, care poate oferi compresii toracice de resuscitare cardiopulmonară (RCP) de înaltă calitate, în mod constant și fără întrerupere, din momentul în care echipajele ajung la pacient și pe tot parcursul călătoriei acestuia către spital.

Compresiile toracice de resuscitare cardiopulmonară sunt esențiale pentru menținerea fluxului de sânge și de oxigen în corp, în timp ce o persoană se află într-o stare de inconștiență și nu respiră.

„Odată ce paramedicii sosesc și încep tehnicile de RCP, tranziția de la compresiile manuale la LUCAS poate fi realizată în șapte secunde, asigurându-se astfel continuitatea compresiilor”, a declarat un purtător de cuvânt din cadrul SCAS.

Sistemul este conectat prin Bluetooth. Astfel, se poate configura rata de compresie, forța de apăsare și alte îndrumări de resuscitare specifice.

De asemenea, LUCAS 3 poate colecta date care pot fi revizuite după eveniment și partajate cu alți medici.

„Cunoaștem faptul că oferirea unor compresii toracice de înaltă calitate și neîntrerupte în cazul unui stop cardiac reprezintă unul dintre factorii determinanți în ceea ce privește supraviețuirea unui pacient până la internarea în spital. Totuși, acestea pot fi foarte dificil de realizat din mai multe motive. Oamenii pot obosi atunci când efectuează manual tehnicile de RCP, ceea ce afectează apoi rata și calitatea compresiilor. De asemenea, pacienții pot necesita transportul din locații dificile, precum o casă a scării sau locuri îndepărtate, care împiedică procesul. În plus, există riscuri semnificative pentru personalul din ambulanțe, care efectuează compresii în vehicule care circulă la viteze ridicate. Aceste dispozitive nu „obosesc” și nu modifică parametrii compresiilor în niciun fel, ceea ce înseamnă că acestea pot oferi un RCP de înaltă calitate atâta timp cât este necesar, în timp ce paramedicul poate să se concentreze asupra altor aspecte critice ale îngrijirii pacientului. „Robotul acționează ca un al treilea membru al echipajului pentru echipele noastre”, a declarat dr. John Black, director medical în cadrul SCAS.

(c) BBC Science Focus Magazine

„Dispozitivul LUCAS transformă managementul unui stop cardiac și permite paramedicilor să se concentreze asupra aspectelor cheie ale îngrijirii clinice. Acesta va fi un dispozitiv important al echipajelor ambulanțelor și va contribui la obținerea unor rezultatele remarcabile în ceea ce privește salvarea vieții pacienților”, a declarat profesorul Charles Deakin, director medical în cadrul SCAS .

South Central Ambulance Charity a finanțat 28 de dispozitive pentru a sprijini echipajele din Oxfordshire, Berkshire, Buckinghamshire și Hampshire.

De asemenea, dispozitivele LUCAS sunt utilizate pentru resuscitare în secțiile de urgență ale spitalelor, pentru tratarea pacienților care suferă un stop cardiac în unitățile de terapie intensivă, pentru pacienții supuși angioplastiei cu balon coronarian sau procedurilor de implantare a stenturilor, în cadrul cărora se realizează lărgirea arterelor îngustate.