TehnoȘtiri

AI-DA: ROBOTUL ARTIST

(c) BBC Science Focus Magazine

Autoportretele realizate de către un robot artist au fost expuse la Muzeul de Design din Londra.

Potrivit muzeului londonez, androidul de dimensiuni „ultra-realiste” denumit Ai-Da, care a fost creat în anul 2019, este primul de acest fel din lume.

Robotul creează autoportrete la scară largă și utilizează algoritmi IA pentru a produce lucrări care reflectă utilizările actuale și viitoare ale inteligenței artificiale.

Ai-Da a fost numit după Ada Lovelace, matematician și om de știință.

© David Parry/PA

„Robotul oferă un răsuns întrebărilor din prezent cu privire la tehnologiile viitoare, utilizarea și abuzul lor, riscul pe care îl prezintă și de fapt unde ne vom afla în viitor”, a declarat Aidan Meller, managerul de proiect al robotului Ai-Da.

Într-un interviu al agenției de știri PA, Meller a adăugat: „Scopul este de a genera o discuție, pentru a vedea în ce direcție se îndreaptă lumea. În acest moment au loc unele schimbări tehnologice incredibile, iar acest lucru este tulburător.”

© David Parry/PA

„Un lucru important pe care îl face Ai-Da este faptul că ne face să luăm în considerare estomparea relațiilor om-mașină, și ne încurajează să ne gândim mai atent și într-un ritm mai lent la alegerile pe care le facem pentru viitorul nostru – există avantaje clare care trebuie dezvoltate, însă mesajele de atenționare ale lui Orwell și Huxley rămân încă relevante și am face bine să le luăm în considerare”, a declarat Lucy Seal, cercetător de proiect pentru robotul Ai-Da.

Portretul robotului poate fi admirat la Muzeul de Design până în data de 29 August 2021.