TehnoȘtiri

ANALIZA SISTEMULUI OLFACTIV PENTRU DETECTAREA TIMPURIE A BOLII PARKINSON

(c) ImagesBazaar/Getty Images

Semnele apariției bolii Parkinson ar putea fi detectate cu ani înainte de a dezvolta simptome mai evidente ale afecțiunii.

„Cercetările ar putea conduce la dezvoltarea unui test nazal care ar putea fi utilizat pentru descoperirea bolii Parkinson. Acesta este similar celor utilizate pentru testarea coronavirusului și poate ajuta la descoperirea cauzelor care conduc la dezvoltarea acesteia”, a declarat Werner Poewe din cadrul Universității de Medicină din Innsbruck, Austria.

Boala Parkinson este o afecțiune care implică tremurături și dificultăți de mișcare, care începe, de obicei, la o vârstă mai înaintată. Este cauzată de moartea celulelor creierului care constituie o moleculă de semnalizare, denumită dopamină. Aceste celule mor din cauza acumulării unei versiuni defectuoase a proteinei denumită sinucleină. Când unele molecule de sinucleină se pliază greșit, acest lucru se extinde și la altele, precum un rând de domino care se prăbușește.

În ultimii ani au existat dovezi tot mai evidente ale faptului că, în unele cazuri, sinucleina începe să se plieze greșit în intestin, extinzându-se până la creier prin fibre nervoase lungi. De asemenea, a fost suspectată și o origine nazală, deoarece mulți oameni cu boala Parkinson au un simț slab al mirosului, care de multe ori începe cu ani înaintea dezvoltării problemelor de mișcare.

Echipa de cercetători a lui Poewe a căutat sinucleina pliată greșit în cavitățile nazale a 63 de persoane care au prezentat un alt semn timpuriu al bolii Parkinson, o tulburare de somn în care oamenii încep să se miște ca în timpul viselor, fiind cauzată de pierderea mecanismului obișnuit al creierului care ne menține nemișcați în timpul somnului. Cercetătorii au prelevat probe de celule din partea superioară a cavităților nazale cu un tampon.

„Aceștia au descoperit că 44% dintre persoanele cu tulburare de somn au sinucleina pliată greșit în cavitățile nazale, în comparație cu 46% dintr-un alt grup de 41 de persoane care au fost confirmați cu boala Parkinson și 10% dintre 59 de persoane de o vârstă similară, care nu au avut boala. Cei care au fost testați pozitiv în ultima categorie ar putea fi, de asemenea, în stadiile incipiente ale bolii Parkinson”, a declarat Poewe.

Persoanele cu tulburări de somn care au fost testate pozitiv prin tamponul nazofaringian au avut, de asemenea, o pierdere a mirosului mai severă, sugerând faptul că sinucleina defectă este într-adevăr cauza acestui simptom.

„O idee este faptul că sinucleina începe să se plieze greșit în nas la unii oameni și în intestin la alții, apoi răspândindu-se la creier”, a declarat Poewe. Alternativ, sinucleina ar putea începe să se plieze greșit în mai multe zone, în tot sistemul nervos.

„Mai multe medicamente care au ca scop oprirea plierii greșite a sinucleinei de a se răspândi la alte celule nervoase sunt în curs de dezvoltare. În cazul în care se dovedesc eficiente, un tampon nazofaringian ar fi un test mai ușor de efectuat decât modul curent de verificare, care constă în prelevarea unei probe de lichid cefalorahidian de la nivelul coloanei vertebrale. Acesta este modul cel mai puțin invaziv de obținere a țesutului pentru testare”, a declarat Poewe.

„Diagnosticul precoce va fi important în viitor, atunci când vom avea medicamente mai bune. Cu cât mai târziu veți fi diagnosticat, cu atât vor fi mai afectați neuronii”, a declarat Alfonso De Simone din cadrul Colegiului Imperial din Londra

De asemenea, boala Creutzfeldt-Jakob, o altă tulburare cerebrală cauzată de plierea greșită a proteinelor, deși este mult mai rară, poate fi diagnosticată prin colectarea celulelor nervoase din partea superioară a cavității nazale.