Primul rover chinezesc este pe cale să ajungă pe Marte. Roverul, denumit Zhurong, orbitează în jurul planetei Marte, transportat de nava spațială Tianwen-1 încă din luna februarie. Cercetătorii se așteaptă ca acesta să atingă suprafața Planetei Roșii în data de 14 mai, în jurul orei 23:11 UTC.
Tianwen-1 este a doua misiune interplanetară a Chinei. Totuși, este pentru prima dată când țara a încercat să realizeze o misiune independentă. Cealaltă misiune, denumită Phobos-Grunt, a fost realizată în colaborare cu Rusia. În cadrul acesteia, nava nu a reușit să iasă de pe orbita Pământului din cauza unui eșec al rachetei, imediat după lansarea din anul 2011. Dacă misiunea va fi una de succes, China va deveni cea de-a treia țară care va trimite un rover pe Marte, după SUA și Uniunea Sovietică.
În ultimele luni, Tianwen-1 a fotografiat locul de amartizare al lui Zhurong pentru a se asigura că zona este una sigură. Zona de amartizare (Utopia Planitia) coincide cu cea în care a amartizat landerul Viking 2 al companiei NASA în anul 1976.
Roverul în sine se află în interiorul unui lander care îl va proteja în momentul amartizării, acesta încetinind cu ajutorul unui scut termic, a unor parașute și unui set de mici propulsoare. După atingerea suprafeței marțiene, landerul va extinde o rampă pentru a lansa roverul Zhurong.
Zhurong are o înălțime de aproximativ 1,8 metri și cântărește 240 de kilograme. Acesta este puțin mai mare decât roverurile Spirit și Opportunity ale companiei NASA, dar mult mai mic decât Curiosity și Perseverance, care au ajuns pe Marte la începutul anului 2021. Roverul Zhurong este alimentat cu ajutorul unor panouri solare, capabile să îl mențină în mișcare timp de 90 de zile marțiene.
Roverul a fost conceput pentru a studia structura geologică a planetei Marte, compoziția suprafeței sale și a straturilor subiacente de rocă și gheață, câmpul magnetic, precum și condițiile de climă. Pentru a realiza acest lucru, Zhurong este echipat cu o serie de camere, un radar, un detector de câmp magnetic, o stație meteo și un instrument pentru măsurarea compoziției chimice a prafului și a rocilor. De asemenea, orbiterul Tianwen-1 are propriul set de instrumente, care vor fi utilizate pentru a studia planeta de pe orbită și pentru transmitere datele colectate de rover către Pământ.