TehnoȘtiri

IBUPROFENUL NU CREȘTE RISCUL DE APARIȚIE A BOLILOR LEGATE DE COVID-19

(c) BBC Science Focus Magazine

Conform noilor cercetări, administrarea de ibuprofen nu crește riscul de apariție a bolilor severe și nici nu conduce la decesul pacienților cu COVID-19, care au fost internați în spital.

Oamenii de știință au descoperit faptul că utilizarea ibuprofenului și a altor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care sunt utilizate ca și tratament obișnuit pentru durerile acute, este sigură și nu are efecte secundare asupra pacienților ce suferă de COVID-19.

Constatările, publicate în revista The Lancet Rheumatology, se bazează pe un studiu observațional, care a inclus peste 72.000 de persoane din Marea Britanie, acesta fiind cel mai mare studiu de acest gen.

La începutul pandemiei, au existat controverse cu privire la utilizarea ibuprofenului, după ce un ministru francez al sănătății a recomandat utilizarea acestuia, determinând oamenii de știință din Marea Britanie să revizuiască legăturile dintre medicament și COVID-19. În prezent, oamenii de știință recomandă medicilor să continue să prescrie și să administreze AINS în același mod ca cel dinaintea începerii pandemiei.

„AINS sunt utilizate în mod obișnuit pentru a trata oamenii din întreaga lume pentru o serie de afecțiuni, de la dureri minore și până la afecțiuni cronice, precum artrita și bolile cardiovasculare. Mulți oameni se bazează pe aceste medicamente pentru a-și putea desfășura activitățile de zi cu zi. Atunci când a început pandemia, trebuia să fim siguri că aceste medicamente obișnuite nu vor conduce la rezultate negative în cazul persoanelor care sufereau de COVID-19. În prezent, avem dovezi clare cu privire la faptul că aceste tipuri de medicamente nu au efecte adverse în cazul persoanelor cu COVID-19, iar acest lucru ar trebui sa ofere siguranță, atât cadrelor medicale, cât și pacienților”, a declarat Ewen Harrison, profesor în cadrul Universității din Edinburgh și autor principal al studiului.

Studiul ISARIC CCP-UK (International Severe Acute Respiratory Acute and Emerging Infection Consortium Clinical Characterization Protocol United Kingdom), a analizat 72.179 de pacienți internați în spitale din Anglia, Scoția și Țara Galilor, între lunile ianuarie și august 2020. Dintre aceștia, 5,8% (4.211) le-au fost administrate AINS în decurs de 14 zile înainte de internarea în spital.

Rezultatele au arătat faptul că o treime dintre pacienții cu COVID-19 (30,4%), care au luat AINS înainte de a fi internați la spital, au murit. Cercetătorii au declarat faptul că această rată a mortalității a fost similară (31,3%) și în cazul pacienților care nu au luat AINS.

De asemenea, în urma analizei, s-a sugerat faptul că cei cărora le-au fost administrate AINS nu mai aveau nevoie de internarea la terapie intensivă, de ventilație invazivă sau neinvazivă, sau de administrarea de oxigen.

Cercetătorii au declarat faptul că studiul a luat în calcul aproximativ 60% dintre pacienții din Marea Britanie internați în spital și că acesta nu i-a inclus pe cei cu forme severe de COVID-19, care nu se aflau în spital.