TehnoȘtiri

STOCURI SCĂZUTE DE HARD-DISK-URI DIN CAUZA UNEI NOI CRIPTOMONEDE

(c) Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

Criptomonedele bazate pe deținerea unui număr mare de hard-disk-uri, mai degrabă decât utilizarea plăcilor grafice, ar putea oferi o alternativă, care să consume o cantitate mai mică de energie, la bitcoin și ar putea chiar să conducă la construirea mai facilă a centrelor de date. Totuși, noile criptomonede au produs creșterea cererii de hard-disc-uri de pe piață și perturbarea lanțurilor de aprovizionare.

Bitcoin și alte câteva criptomonede populare sunt create sau minate, folosind un concept numit „dovadă a muncii”, care implică rezolvarea unor puzzle-uri dificile din punct de vedere matematic, care consumă o cantitate mare de energie electrică (consumul anual de energie electrică utilizată pentru minare de bitcoin este estimat la 148 terawatt-oră, iar acesta se află în creștere. Acest consum este similar cu cel al întregii Polonii). În prezent, au apărut o serie de monede, care folosesc în schimb cantități mari de spațiu de stocare, un concept cunoscut drept „dovada spațiului”.

Deoarece hard disk-urile consumă mai puțină energie decât procesoarele, minarea acestor criptomonede este considerată ca fiind o variantă mai ecologică, dar cererea pentru o astfel de monedă, Chia, a devenit atât de mare încât unele țări asiatice, precum Vietnamul, raportează probleme cu stocurile de hard discuri. Același fenomen s-a produs și în cazul plăcilor grafice, care s-au dovedit a fi extrem de eficiente în ceea ce privește minarea diverselor criptomonede. În prezent, aproximativ 3 milioane de terabyți de spațiu pe hard disk sunt alocați în totalitate minării de Chia. Această capacitate este suficientă pentru a stoca trei miliarde de filme.

Jason Feist din cadrul celei mai mari companii producătoare de hard disk-uri, a declarat faptul că Seagate se confruntă cu foarte multe comenzi și că personalul lucrează pentru „a se adapta la cererea pieței”.

De asemenea el a sugerat faptul că aceste noi criptomonede ar putea oferi o oportunitate pentru companiile care construiesc centre mari date. Aceste ar putea compensa costurile prin închirierea acestora către mineri. „Atât Chia, cât și tehnologiile similare, precum Filecoin și Sia, arată potențiale moduri în care companiile își pot transforma infrastructura inactivă în venituri continue”, a declarat Feist.

Michel Rauchs din cadrul Universității din Cambridge a declarat faptul că, deși metoda de recompensare utilizată în cazul bitcoinului este bine înțeleasă, alternativele bazate pe spațiul de stocare sunt încă la început.

„Alți algoritmi de consens, care consumă mai puțină energie, dar care introduc și un anumit nivel de centralizare și subiectivitate, ar putea fi un compromis acceptabil. Există întotdeauna compromisuri, dintre care majoritatea tind să devină cunoscute doar în timp”, a declarat acesta.

Aron Peterson, care lucrează în producția digitală pentru industria cinematografică din Marea Britanie, a declarat faptul că oamenii din domeniul său au început să observe cum prețul hardware-ului de calcul se ridică peste prețurile listate de producători acum aproximativ șase ani. El este de părere că acest lucru se datorează cererii mari de pe piață a plăcilor grafice produse de către minerii de criptomonede.

„Acest fenomen a provocat frustrare în rândul creatorilor de conținut și al gamerilor, care nu doresc să cumpere plăci video la prețuri umflate doar pentru că alți oameni consumau cantități uriașe de energie electrică pentru mina jetoanele digitale”, a declarat acesta.

De asemenea, Peterson nu este convins de acreditările ecologice ale monedei Chia, adăugând faptul că este puțin probabil ca minerii de bitcoin să treacă la minarea noii criptomonede, deoarece acest lucru ar necesita achiziționarea unui alt hardware.

„În afară de creșterea consumului de energie, acest lucru conduce la producerea multor deșeuri electronice, deoarece hard disk-urile se vor defecta mai rapid și mai des”, a declarat Peterson.