În urma atingerii unui nivel record de cazuri de Covid-19 pentru a cincea zi consecutivă, trenurile „Oxygen Express” au început să livreze provizii în toată India pentru a face față unui deficit sever de oxigen medicinal.
În data de 21 aprilie, în cadrul spitalului Dr. Zakir Hussain din Maharashtra, 24 de persoane cu Covid-19 au murit din cauza întreruperilor aprovizionării cu oxigen. Multe astfel de decese continuă să fie raportate în toată țara.
„Atât de mulți oameni, inclusiv bunica mea, au murit sub ochii mei. Am încercat să o resuscităm după ce am împrumutat o butelie de oxigen de la un pacient decedat. Totuși, încercările au fost în zadar. Am încercat să fac asta și pentru alți pacienți, dar niciunul dintre ei nu a supraviețuit. Mulți dintre aceștia erau persoane tinere”, a declarat Vicky Jadhav, a cărui bunică se afla la spitalul din Maharashtra.
În data de 25 aprilie, India a raportat 352.991 de noi cazuri de coronavirus și 2812 de decese. Ca urmare a creșterii cazurilor în ultimele zile, cererea de oxigen medicinal utilizat pentru a sprijini persoanele aflate la terapie intensivă a crescut cu 600%. În prezent, multe spitale sunt copleșite de situație și au fost nevoite să refuze pacienți. Membrii familiei celor bolnavi au demarat pe rețelele de socializare cereri de ajutor. Mai mult decât atât, au existat mai multe rapoarte cu privire la „furtul” buteliilor de oxigen în momentul intrării lor în spital.
„Cerșește, împrumută sau fură. Este o urgență națională”, au declarat, în cadrul unei ședințe judecătorești din data de 21 aprilie, judecătorii din cadrul Înaltei Curți din Delhi oficialilor guvernamentali. De asemenea, Curtea Supremă din India a cerut realizarea unui plan național pentru îmbunătățirea rezervelor de oxigen și pentru a face față altor probleme create de pandemie.
„India nu a reușit să învețe din greșelile făcute pe perioada primului val de pandemie, când au fost raportate lipsuri de diverse elemente esențiale”, a declarat Anant Bhan, cercetător la nivel mondial în domeniul sănătății, politicii și bioeticii în cadrul Colegiului Medical Kasturba din Karnataka, India. În luna august 2020, Organizația Mondială a Sănătății a creat un instrument de prognoză pentru a ajuta țările să prezică nevoile lor de provizii esențiale pe perioada pandemiei. „Sub-pregătirea noastră a fost expusă”, a adăugat Bhan.
Spre deosebire de multe alte națiuni, până în luna februarie 2021, India a experimentat doar un val de infecții cu virusul SARS-CoV2, cercetătorii fiind de părere că un procent mare din populație ar fi dobândind deja imunitate. Alții au sugerat că populația relativ tânără a Indiei (jumătate din populația Indiei având vârste sub 25 de ani) ar putea însemna că mai puțini oameni se confruntă cu simptome severe ale bolii, deoarece riscul de apariție al complicațiilor crește odată cu vârsta.
Al doilea val de infectări din India pare să fie determinat în principal de apariția variantei mai transmisibile din Marea Britanie, B.1.1.7, care cauzează aproximativ 40% din cazurile din Asia. Alte 16% din cazuri se datorează mutației B.1.351, care a evoluat în Africa de Sud și care este parțial mai puternică împotriva imunității dobândite în urma infecțiilor din trecut sau în urma vaccinurile existente.
Ca răspuns la criză, India a redirecționat mai multe trenuri „Oxygen Express” pentru a distribui oxigen în întreaga țară. De asemenea, alte țări au trimis echipamente: 23 de instalații mobile de producere a oxigenului din Germania, 10.000 de concentratoare de oxigen din SUA, cisterne de oxigen de mare capacitate din Singapore și ventilatoare din Marea Britanie și Europa. În SUA, a fost plasat un embargou de export de urgență pentru materiile prime necesare pentru producerea vaccinurilor. Acest lucru a asigurat că ordinele de cumpărare de la guvernul federal au fost prioritare față de comenzile din alte țări. Oficialii guvernului SUA au declarat faptul că vor identifica sursele de materii prime necesare pentru producerea vaccinului Oxford/AstraZeneca și le vor pune la dispoziție pentru export în India.
„Există câteva obstacole. Trecerea peste această criză depinde de rapiditatea cu care distribuim oxigenul în toată țara și de capacitatea locală de producere a oxigenului. Între timp, doar 8,5% din populație a primit cel puțin o doză de vaccin. Ne-am întors spatele virusului, dar virusul nu ne-a întors spatele”, a declarat K. Srinath Reddy, președintele Fundației pentru Sănătate Publică din India.