Adesea, oamenii folosesc ceea ce este cunoscut sub numele de vorbire interioară sau voce interioară, pentru a evalua situațiile și a lua decizii mai informate. În prezent, un robot a fost instruit să comunice cu voce tare procesul său intern de luare a deciziilor, oferind cercetătorilor o imagine mai clară asupra modului în care acesta prioritizează comenzile.
Arianna Pipitone și Antonio Chella din cadrul Universității din Palermo, Italia, au programat un robot umanoid, denumit Pepper, realizat de către compania SoftBank Robotics din Japonia, folosind un software care modelează procesele cognitive umane, precum și un procesor de tip text-to-speech. Acest lucru i-a permis lui Pepper să comunice procesul de luare a deciziilor în timp ce acesta finaliza o sarcină. „Cu ajutorul vocii interioare, putem înțelege mai bine ce vrea robotul să facă și care este planul său”, a declarat Chella.
Software-ul i-a permis robotului Pepper să recupereze informații relevante din memoria sa și să găsească modalitatea corectă de a acționa pe baza comenzilor date de către oameni.
Cercetătorii i-au cerut lui Pepper să aranjeze o masă pentru cină în conformitate cu regulile de conduită, pe care le implementase robotului. Vorbirea interioară a fost activată sau dezactivată pentru a vedea modul în care aceasta a afectat capacitatea lui Pepper de a executa sarcina.
Atunci când robotului i s-a cerut să așeze un șervețel pe o furculiță cu vorbirea interioară activată, Pepper s-a întrebat dacă acest lucru corespunde cu bunele maniere și a ajuns la concluzia că această cerere contravine regulilor implementate. După aceea, robotul i-a întrebat pe cercetători dacă punerea șervețelului pe furculiță a fost acțiunea corectă. Atunci când acestuia i s-a transmis faptul că această acțiune era corectă, Pepper a spus: „OK, prefer să îți urmez dorința” după care a explicat modul în care va așeza șervețelul pe furculiță.
Atunci când acestuia i s-a cerut să execute aceiași sarcină cu funcția de voce interioară dezactivată, Pepper a realizat faptul că acest lucru contrazice regulile de conduită. așa că nu a îndeplinit sarcina și nici nu a explicat de ce.
„În prezent, „discursul interior” este doar un program de bază. În acest moment, este o doar o narațiune a procesului realizat de Pepper”, a declarat Pipitone.
„Existând potențialul ca roboții să devină un lucru obișnuit în viitor, acest tip de programare ar putea ajuta publicul să înțeleagă abilitățile și limitările acestora, Acest tip de comportament oferă încredere oamenilor și permite colaborări și interacțiuni perfecte între oameni și roboți” a declarat Sarah Sebo din cadrul Universității din Chicago.
„Cu toate acestea, în acest experiment a fost folosit doar un singur participant uman. Momentan, nu putem determina efectele acestei abordări în cazul în care există un grup mai mare de participanți umani”, a adăugat Sebo.
Pipitone a declarat faptul că auzirea unui robot, care explică procesul său de luare a deciziilor, crește transparența dintre oameni și roboți. Acest lucru ar putea avea implicații pentru sarcinile de cooperare, precum cele cu roboți medicali. „Înțelegerea acțiunilor unui robot ar putea fi foarte importantă”, a declarat aceasta.