TehnoȘtiri

EFECTUL SCHIMBĂRILOR CLIMATICE ASUPRA BANCHIZELOR DIN ANTARCTICA

(c) NASA ICE

Conform unei noi estimări, aproximativ o treime din banchizele din Antarctica riscă să se prăbușească dacă nu se vor lua măsuri drastice cu privire la schimbările climatice.

Apa lichidă, aflată pe suprafața banchizelor care înconjoară continentul, provoacă fisurarea și dezintegrarea gheții, un proces cunoscut sub numele de hidrofracturare.

În urma analizării unui model computerizat, efectuat de către Ella Gilbert din cadrul Universității din Reading, Marea Britanie și Christoph Kittel din cadrul Universității din Liege, Belgia, s-a arătat că, dacă temperatura planetei va crește cu 4°C peste nivelurile preindustriale, atunci 34% din banchizele continentului vor prezenta pe suprafața lor apă în formă lichidă, lucru care poate produce dezintegrarea acestora.

Totuși, dacă această creștere a temperaturii este redusă la 2°C, procentul scade la 18%. În prezent, se preconizează o creștere a temperaturilor globale de 2,9°C, însă, dacă planurile climatice și obiectivele în ceea ce privește emisiile de carbon ar fi îndeplinite, această valoare ar putea fi redusă la 2,1°C.

„În urma unei încălziri cu 2°C, jumătate din banchize riscă să se dezintegreze. Cu cât nivelul de încălzire este mai redus, cu atât mai bine”, a declarat Gilbert.

Atât Ghilbert, cât și Kittel au folosit un model climatic cu rezoluție mult mai mare decât în cazul cercetărilor anterioare, acesta având o rețea de pătrate cu latura de 35 de kilometri în loc decât de sute de kilometri. De asemenea, în cazul acestui model, a fost luată în calcul mult mai exact fizica norilor, care este vitală, deoarece estimările zonelor cu risc de colaps depind de cantitatea de gheață pierdută care este înlocuită de zăpadă. Diferența mare dintre cele două scenarii (2°C față de 4°C) apare din cauza cantității de gheață topită care, la o temperatură de 4°C, depășește cantitatea de zăpadă formată.

Banchiza Larsen C, aflată în estul Peninsulei Antarctice și unde, în anul 2017, s-a desprins un imens aisberg, a fost identificată ca fiind una dintre zonele cele mai expuse riscului.

„Acest studiu arată faptul că topirea gheții de la suprafața banchizelor se va răspândi spre sud, către alte zone ale continentului, unde rezervoarele uriașe de gheață își pot pierde bariera de protecție. Dacă acest lucru se va întâmpla, ne putem aștepta la creșteri rapide ale nivelului mării de-a lungul tuturor coastelor planetei noastre”, a declarat Andrew Shepherd din cadrul Universității din Leeds, Marea Britanie, care nu a fost implicat în lucrare.

Cercetarea nu estimează cât de mult ar putea crește nivelul mării în cazul în care banchizele s-ar dezintegra. Cu toate acestea, Gilbert a declarat: „În cazul unei creșteri a temperaturii cu 4°C, nivelul mărilor și oceanelor ar putea crește cu zeci de centimetri”. În cazul creșterii nivelului mării cu doar 10 centimetri,10 milioane de oameni ar putea fi expuși la inundații.

Helene Seroussi din cadrul Jet Propulsion Lab, care nu a făcut parte din echipa de cercetare, este de părere că marele avans al studiului îl reprezintă utilizarea unui model cu rezoluție mai mare. În timp ce lucrarea identifică banchizele care ar putea fi hidrofracturate, Seroussi a declarat faptul că este necesară o analiză suplimentară a modului în care acestea se deplasează („regimul de stres dinamic”) pentru a stabili care dintre ele se vor fractura.