Vehiculele autonome devin din ce în ce mai performante datorită inteligenței artificiale. În cele din urmă, acestea vor fi capabile să comunice între ele și cu infrastructura, să se deplaseze în mod flexibil și să le permită șoferilor să facă trecerea de la operatori la pasageri.
Totuși, dezvoltarea accelerată a vehiculelor autonome creează riscuri și vulnerabilități. Unele dintre cele mai frecvente întrebări legate de acestea sunt următoarele:
- Pot avea oamenii încredere în mașinile inteligente?
- Cum poate fi asigurată securitatea cibernetică a mașinilor conectate?
În cadrul a două webinare gratuite, găzduite de către Asociația IEEE pentru Standarde, au fost reuniți liderii din industrie pentru a discuta provocările cu care se confruntă vehiculele autonome și modalitățile de utilizare ale tehnologiei în condiții de siguranță și fiabilitate.
Primul webinar s-a numit „Standarde pentru Vehicule Autonome de Încredere”. Principalul subiect a făcut referire la faptul că vehiculele autonome trebuie să fie sigure, fiabile și rezistente. Liderii cheie din industrie și-au împărtășit ideile și au prezentat rezultatele recente ale cercetărilor desfășurate. De asemenea, în cadrul acestui webinar au fost abordate provocările, riscurile și vulnerabilitățile industriale. Participanții au putut afla cum activitățile legate de standardele tehnice pot ajuta la modelarea piețelor și la facilitarea comercializării noilor tehnologii.
În cadrul celui de-al doilea webinar, denumit „Vehicule autonome Securizate Cibernetic”, experții din domeniu au abordat vulnerabilitățile și riscurile de securitate pe toată durata de exploatare a unui vehicul autonom. De asemenea, au fost abordate diferite puncte de vedere, inițiative și priorități din Asia, Europa și Statele Unite ale Americii. În cadrul unei discuții cu susținătorii prezentărilor, organizată sub forma unei sesiuni de întrebări și răspunsuri (Q&A), au fost identificate aspectele comune, diferențele dintre abordări și soluții.