În urma analizării probelor preluate de la vulturii din Statele Unite, s-a descoperit faptul că aproximativ 80% dintre aceștia au ingerat otravă de șobolani. Expunerea la substanțe chimice toxice le-ar putea afecta sănătatea sau chiar provoca decesul.
„Acest lucru sugerează faptul că, în ciuda eforturilor mari de a utiliza acești compuși cu înțelepciune și de a minimiza posibilitatea ca speciile răpitoare să fie expuse, măsurile luate nu sunt suficiente”, a declarat Mark Ruder din cadrul Universității din Georgia.
Între anii 2014-2018, Ruder și echipa sa au determinat cauza morții a 303 vulturi aurii (Aquila chrysaetos) și vulturi pleșuvi (Haliaeeeeetus leucocephalus) proveniți din Statele Unite. Unele decese nu au putut fi explicate, dar echipa a constatat că 4% dintre vulturii analizați au murit din cauza otrăvii de șobolan.
Aceștia au testat 133 dintre păsări pentru rodenticid anticoagulant, cel mai comun rodenticid, care poate afecta, de asemenea, oposumi și castori, și au constatat că 82% dintre păsări l-au avut în corpul lor.
A existat o răspândire ridicată a rodenticidelor anticoagulante din generația a doua, care sunt foarte toxice și pot rămâne active timp de luni de zile de la ingestie. Acestea au fost reglementate în mod strict de către Agenția SUA pentru Protecția Mediului încă din anul 2011 și sunt disponibile numai pentru uz comercial.
Una dintre sursele de hrană ale vulturilor sunt rozătoarele, iar cele ucise de otravă ar putea deveni mâncarea lor, deși încă nu este clar cum au intrat vulturii în contact cu aceasta. De asemenea, nu este clar dacă otrava poate afecta reproducerea sau dacă le afectează sănătatea în alte moduri, a declarat Ruder.
„O astfel de expunere larg răspândită indică faptul că această problemă este mai mult decât un simplu fenomen localizat, iar în cazul în care există un impact mare asupra sănătății, se poate răspândi la întreaga populație”, a declarat Garth Herring din cadrul Serviciului de Prospectare Geologică al Statelor Unite, care nu a fost implicat în studiu.
„Constatările sunt alarmante, în special pentru că vulturii, dar și alte păsări răpitoare, și-au revenit recent din pragul extincției, cauzate de un alt pesticid toxic, denumit DDT, care producea subțierea cojii de ou”, a adăugat Ruder. De asemenea, efectul nociv al rodenticidului poate fi intensificat atunci când este combinat cu substanțe precum plumb și bromură, găsite la vulturi.
„În mod clar, există o expunere largă a vulturilor pleșuvi și aurii la acești compuși, care ar putea fi cauza principală a morții lor”, a declarat el.