Acasă Inginerie medicală SENZORI IMPLANTABILI PE BAZĂ DE NANOPARTICULE DE AUR

SENZORI IMPLANTABILI PE BAZĂ DE NANOPARTICULE DE AUR

189
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Senzorii implantabili, care detectează schimbările din organismul uman, au reprezentat pentru mult timp un subiect de interes pentru oamenii de știință, deoarece aceștia sunt utili pentru monitorizarea unei boli progresive sau succesul anumitor tratamente. Cu toate acestea, senzorii nu pot rămâne implantați o perioadă mai lungă de timp, deoarece aceștia tind să fie respinși de organism după câteva zile sau să devină mai puțin eficienți în timp.

În prezent, cercetătorii din cadrul Universității Johannes Gutenberg din Mainz (JGU), Germania, au dezvoltat un senzor implantabil care poate rămâne în corp câteva luni de zile.

Tehnologia senzorului se bazează pe nanoparticule de aur, care conțin anumiți receptori pentru molecule specifice. Acesta este încorporat într-un țesut artificial, care, ulterior, este implantat sub piele.

În momentul în care apar anumite schimbări în organism, nanoparticulele de aur reacționează și, ulterior, acestea își modifică culoarea. Echipa de cercetare a exploatat acest concept pentru a realiza acești senzori.

„Senzorul nostru este ca un tatuaj invizibil, dimensiunea acestuia este aproximativ cât a unei monede, grosimea sa fiind mai mică de 1 mm”, a declarat prof. Carsten Soennichsen, directorul Grupului de Nanobiotecnologie din cadrul JGU.

În cadrul unui studiu, publicat în jurnalul „Nano Letters”, cercetătorii au implantat acești senzori sub pielea unor șobolani fără păr. În acest caz, modificările de culoare ale senzorilor au fost detectate după administrarea unor diferite doze de antibiotic.

Modificările de culoare a fost detectate prin piele cu ajutorul unui dispozitiv neinvaziv. În urma testelor efectuate, s-a constatat faptul că senzorul rămâne stabil și funcțional pe parcursul mai multor luni de zile.

„Datorită faptului că nanoparticulele pot cuprinde o gamă variată de receptori, acestea reprezintă o platformă ideală pentru senzorii implantabili”, a explicat dr. Katharina Kaefer, autorul principal al studiului.

În viitor, astfel de senzori pe bază de nanoparticule de aur ar putea fi utilizați pentru a monitoriza biomarkerii sau medicamentele din organism. De asemenea, aceștia ar putea fi utili în dezvoltarea medicamentelor, cercetarea medicală, gestionarea bolilor cronice sau medicina personalizată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.