În China, emisiile de dioxid de carbon asociate mineritul de bitcoin au crescut rapid și vor depăși, în curând, emisiile anuale totale ale țărilor europene de dimensiuni medii.
În cadrul analizei efectuate de Guan Dabo și colegii acestuia din cadrul Universității Tsinghua din Beijing, China, s-a sugerat faptul că emisiile totale de dioxid de carbon rezultate în urma mineritului de bitcoin din China va atinge punctul maxim în anul 2024. Se preconizează faptul că, la momentul acela, cantitatea de dioxid de carbon produsă va atinge valoarea de 130 de milioane de tone metrice.
Această cifră depășește emisiile anuale de dioxid de carbon produse de unele țări, precum Italia și Republica Cehă.
Până în anul 2024, minarea de bitcoin din China va necesita un consum de 297 terawatt-oră de energie și va reprezenta aproximativ 5,4% din emisiile de dioxid de carbon generate de producerea de electricitate din țară.
Minarea de bitcoin se bazează pe utilizarea unor computere pentru a rezolva puzzle-uri matematice, minerii primind aceste monede virtuale drept recompensă pentru că au fost primii care au procesat un lot de tranzacții verificate.
Numărul de bitcoin acordați pentru acest proces este redus la jumătate la fiecare patru ani. În plus, puzzle-urile devin din ce în ce mai dificile și necesită un timp mai mare de calcul pentru a le rezolva. De asemenea, în ultimul timp a crescut atât costul echipamentelor informatice puternice cât și costul energiei electrice.
Cercetătorii au preconizat că emisiile din China vor atinge valoarea maximă în anul 2024 pe baza unor calcule ce au luat în considerare momentul în care costul total al exploatării miniere, adică investiția în echipamente de calcul și costurile energiei electrice, va depăși recompensele financiare.
Aceștia au folosit atât proiecții financiare, cât și analiza emisiilor, pentru a modela amprenta emisiilor de dioxid de carbon din China, luând în considerare factori precum locația. „Sunteți în Shanghai, Beijing sau în alte zone? Acest lucru contează, deoarece locația determină tipul de energie electrică folosită. În general, 40% din această activitate este alimentată de energie produsă de centralele pe cărbune”, a declarat Guan.
„Minerii de bitcoin din Beijing sau din alte zone din nordul Chinei utilizează electricitate produsă de centralele pe cărbune. Exploatarea minieră în provinciile din sud, în special din Guizhou, Yunnan și Sichuan, este în mare parte alimentată de hidroelectricitate. Având în vedere angajamentul Chinei în ceea ce privește atingerea unor emisii nule de dioxid de carbon până în anul 2060, vor fi necesare o serie de reglementări pentru reducerea emisiilor de carbon provenite din mineritul de bitcoin și din sectoarele viitoare emergente”, a adăugat Guan.