TehnoȘtiri

RECONSTITUIREA FACIALĂ A CRANIILOR MEDIEVALE

© City of Edinburgh Council/PA

Artiștii criminaliști au folosit un software de înaltă tehnologie pentru a reconstitui aspectul feței unui bărbat și unei femei, care au trăit între secolele XIV și XVII.

Două fețe umane au fost reconstituite cu ajutorul unor cranii care ar putea avea o vechime de 700 de ani, în urma descoperirii unor rămășițe în timpul săpăturilor dintr-un cimitir din Edinburgh.

Artiștii criminaliști au folosit un software de înaltă tehnologie pentru a reconstitui fețele rămășițelor descoperite la situl medieval din Leith, datând din secolele XIV-XVII, ca parte a proiectului „Tramvaie la Newaven”.

Rezultatele au dezvălui modul în care un bărbat și o femeie, cu vârsta cuprinsă între 35 și 50 de ani, ar fi putut arăta la momentul respectiv, unele analize sugerând că femeia ar fi putut suferi de deficiențe nutriționale.

Reconstituirea facială a bărbatului a fost creată de Elysia Greenway, iar cea a femeii de către Viviana Conti, ambele fiind absolvente de masterate din cadrul Universității din Dundee.

„Aceste reconstrucții faciale ne ajută să ne conectăm direct cu strămoșii noștri”, a declarat arheologul Consiliului municipal Edinburgh, John Lawson.

„De multe ori noi, ca arheologi, doar vedem rămășițele fizice, dar munca întreprinsă de artiștii criminaliști ai Universității Dundee le oferă un chip, iar acest lucru îi aduce mai aproape de noi astăzi.”

Perechea a folosit scanere 3D speciale pentru a construi versiuni digitale ale craniilor, care au fost găsite în timpul săpăturilor în afara Bisericii parohiale South Leith, de pe strada Constituției, în vara anului 2020.

O echipă de arheologi a lucrat la înlăturarea tuturor rămășițelor umane, care ar putea fi afectate de lucrările de tramvai, și au exhumat peste 360 de corpuri, acestea datând din anii 1300-1650.

Greenway și Conti au înregistrat vloguri pentru pagina de YouTube a proiectului, discutând despre acest proces.

„Elysia și Viviana au făcut o treabă excelentă reconstruind fețele acestor indivizi”, a declarat Lynn Morrison, lector de artă criminalistică la Universitatea din Dundee.

„Acest stagiu le-a oferit o mare oportunitate de a-și dezvolta abilitățile învățate la curs și de a câștiga o experiență valoroasă în domeniu. Sunt încântat să văd cât de bine se descurcă.”