TehnoȘtiri

CUM TRECE TIMPUL CÂND VISĂM?

(c) BBC Science Focus Magazine

În timpul unui vis, acțiunea poate părea că se petrece pe o perioadă mult mai lungă de timp.

Deși percepția timpului în visele oamenilor este dificil de analizat, în prezent, au apărut o serie de cercetări promițătoare în urma studierii visătorilor lucizi. Aceștia sunt oamenii care sunt conștienți că visează în timp ce dorm. În plus, aceștia pot influența, în mod conștient, desfășurarea visului.

De exemplu, în cadrul unui studiu, realizat de o echipă de oameni de știință din Elveția și Germania, a fost comparat timpul necesar pentru îndeplinirea sarcinilor prestabilite în momentul în care persoana era trează și atunci când aceasta visa lucid. Participanții erau rugați să își miște ochii în direcțiile stânga-dreapta pentru a indica începutul și sfârșitul unei sarcini.

Sarcinile motorii, precum efectuarea genuflexiunilor, au durat mult mai mult atunci când o persoană a visat, comparativ cu momentul în care aceștia erau treji. Totuși, s-au găsit diferențe nesemnificative în cazul sarcinilor care nu necesitau mișcări motorii. Autorii au emis ipoteza că acest lucru s-ar putea datora lipsei de feedback de la mușchi atunci când are loc o sarcină motorie în timpul unui vis. De asemenea, o altă explicație posibilă ar putea consta în viteza de procesare neuronală, care diferă în funcție de starea subiectului (treaz, sau în timpul unui vis).

Unii oameni se întreabă de ce visele lor par să aibă loc chiar înainte de a se trezi. O posibilă explicație este aceea că pentru a ne aminti visele, trebuie întâi să ne trezim, ceea ce înseamnă că cele care au loc în prima parte a somnului au mai puține șanse să fie amintite. Perioada în care visele au probabilitatea cea mai mare de apariție se numește „somn cu mișcare rapidă a ochilor”. Existența acesteia oferă o explicație suplimentară, deoarece somnul cu mișcare rapidă a ochilor începe să apară în a doua jumătate a unei perioade de odihnă.