Conform unui studiu, terapiile ce includ exerciții fizice și interacțiune socială pot fi la fel de eficiente sau chiar mai eficiente decât administrarea de medicamente în tratarea depresiei persoanelor cu demență.
Cercetătorii au declarat faptul că descoperirile acestora ar putea fi utilizate de către pacienții cu demență și de îngrijitorii acestora, pentru a discuta cu medicii în legătură cu programele disponibile de tratament non-medicamentos.
Aceștia au adăugat faptul că rezultatele ar putea fi folosite pentru a informa clinicienii cu privire la opțiunea de a prescrie programe de tratament non-medicamentos persoanelor cu demență care au simptome de depresie. În plus, aceștia au declarat faptul că guvernanții pot „sprijini persoanele cu demență, îngrijitorii și clinicile în alegerea tratamentelor non-medicamentoase”.
Cercetătorii din Canada, Grecia și din cadrul Colegiului Imperial din Londra au analizat 256 de studii, care au observat 28 483 de persoane cu demență pentru realizarea lucrării publicate în cadrul jurnalului academic BMJ.
Aceștia au declarat faptul că, în timp ce studiile individuale aleatorii au arătat deja faptul că programele de tratament non-medicamentos, precum exercițiile fizice, pot atenua simptomele depresiei în cazul persoanele cu demență, eficacitatea comparativă a programelor de tratament medicamentos și non-medicamentos nu era cunoscută înainte de constatările acestora.
În cadrul studiilor, care au inclus și persoane cu demență care nu au fost diagnosticate cu o tulburare depresivă majoră, dar care prezentau simptome de depresie (aproximativ 25.177 de persoane), au fost identificate șapte programe de tratament care au fost asociate cu o reducere mai mare a simptomelor depresiei, în comparație cu tratamentele convenționale.
Programele de tratament au fost următoarele: stimularea cognitivă, stimularea cognitivă combinată cu un inhibitor al colinesterazei (medicamentul pentru demență), terapia tactilă și prin masaj, îngrijirea multidisciplinară, terapia ocupațională, exercițiile fizice combinate cu interacțiunea socială și stimularea cognitivă și terapia reminiscentă.
Terapia tactilă și prin masaj, stimularea cognitivă combinată cu un inhibitor al colinesterazei și stimularea cognitivă combinată cu exercițiile fizice și interacțiunea socială s-au dovedit a fi „mai eficiente decât unele intervenții medicamentoase”, au declarat cercetătorii.
„În această revizuire sistematică, intervențiile non-medicamentoase s-au dovedit a fi mai eficiente decât intervențiile medicamentoase pentru reducerea simptomelor depresiei în cazul persoanelor cu demență, care nu au prezentat o tulburare depresivă majoră”, au concluzionat cercetătorii.