De obicei, atunci când lucrătorii sunt înlocuiți cu roboți, salariile cresc datorită sporirii productivității. Totuși, diferența de salarizare dintre bărbați și femei se mărește.
Cevat Giray Aksoy și colegii acestuia din cadrul Universității King’s College din Londra au analizat efectele automatizării din 20 de țări europene, utilizând datele colectate de biroul statistic al Uniunii Europene. Aceștia au descoperit faptul că numărul de roboți raportat la 10.000 de lucrători a crescut, în medie, cu 47% între anii 2006 și 2014. În medie, o creștere de 10% a numărului de roboți dintr-o țară a condus la o creștere de 1,8% a discrepanței salariale dintre genuri.
Aksoy și echipa sa sunt de părere că acest lucru se datorează faptului că există mai mulți bărbați angajați în domenii care necesită o calificare medie sau înaltă față de femei, iar aceste domenii beneficiază, în mod disproporționat, de un nivel mai ridicat de automatizare. Aceștia au adăugat faptul că progresele înregistrate în ultimele decenii, în ceea ce privește reducerea diferenței de remunerare dintre genuri, ar putea fi rapid eliminate de automatizare. În medie, introducerea salariilor minime a redus diferența de remunerare dintre genuri cu aproximativ 2%. Totuși, introducerea roboților a crescut această diferență salarială.
Mărirea diferenței de remunerare financiară dintre femei și bărbați a fost mai pronunțată în țările în care inegalitatea de gen era deja ridicată și legislația muncii oferea femeilor un sprijin mai mic pe piața muncii. În țările în care inegalitatea de gen a fost scăzută, automatizarea nu a avut niciun efect semnificativ statistic asupra diferenței de remunerare dintre genuri.
„Guvernele ar trebui să forțeze companiile să fie mai transparente atunci când vine vorba de salarii, astfel încât să putem vedea de unde provin discrepanțele”, a declarat Aksoy. El este de părere că guvernele ar trebui să introducă în programele școlare cursuri de codificare și de tehnologie și să ofere sprijin continuu pentru educație în rândul adulților, pentru a ajuta oamenii să se pregătească pentru noi cariere atunci când automatizările produc pierderea locurilor de muncă.
„Totuși, guvernele ar trebui să se asigure că sistemul și piața muncii sunt corecte pentru toată lumea”, a declarat Aksoy.