TehnoȘtiri

METEORITUL RECUPERAT ÎN MAREA BRITANIE

Unul dintre fragmentele de rocă recuperatere în zona orașului Winchcombe, UK. (c) Muzeul Național de Istorie Trustees

În data de 28 februarie 2021, o minge de foc foarte luminoasă a traversat cerul Marii Britanii, iar mai multe fragmente de meteorit au fost descoperite în jurul orașului Winchcombe, din Gloucestershire.

O primă analiză sugerează faptul că meteoritul Winchcombe este un tip de rocă spațială deosebit de rară, cunoscută sub numele de condrită carbonică. Aceasta este constituită din bucăți antice de resturi interplanetare, care au o vechime mai mare decât cea a planetei noastre, a menționat Ashley King, în cadrul Muzeului de Istorie Naturală (NHM) din Marea Britanie, unul dintre membrii echipei de cercetare care a verificat și recuperat fragmentele de rocă.

„Vom analiza în detaliu aceste fragmente, pentru a descoperi noi perspective privind istoria timpurie a sistemului nostru solar și originea planetelor locuibile, precum Pământul”, a menționat acesta.

Au trecut 30 de ani de la apariția unui astfel de eveniment în Marea Britanie, în cadrul căruia a fost detectată căderea unui meteorit și, ulterior, recuperarea acestuia. Însă raritatea evenimentului nu se oprește aici. „Aceasta este prima rocă de acest tip, care a fost descoperită vreodată în Marea Britanie”, susține King.

Materialul fragil are un aspect mai întunecat. „Acest lucru se datorează faptului că acesta este incredibil de recent și proaspăt expus mediului terestru. „A avea acces la acest tip de rocă este un eveniment unic în viață”, a declarat King.

Sute de observatori din Anglia și Țara Galilor au privit cum mingea de foc străbate cerul, în noaptea de 28 februarie 2021.

Camerele, special dedicate monitorizării meteorilor, au capturat întregul spectacol de pe cer, permițând experților să identifice zonele în care ar fi putut ateriza oricare fragment de rocă. Ulterior, aceștia au lansat un apel către locuitori, în vederea diseminării informațiilor cu privire la orice fragment descoperit.

În prezent, în urma depistării fragmentelor de rocă spațială, cercetătorii vor putea să-și îmbunătățească modelările computerizate, a explicat King.

„Este posibil să existe mai multe fragmente de roci spațiale în aceste zone”, a adăugat acesta. „Oamenii din zonele locale ar trebui să-și verifice grădinile și căile de acces și să contacteze NHM în cazul în care descoperă roci neobișnuite.”