Cercetătorii care au analizat consumul de energie al statului Colorado au descoperit faptul că producția legală de canabis produce mai multe gaze cu efect de seră decât industria minieră.
În prezent, producția de canabis pentru consum medical sau recreativ este legală în mai multe state americane. Acest lucru a condus la o expansiune a industriei plantațiilor de canabis.
Hailey Summers și colegii acesteia din cadrul Universității de Stat din Colorado au cuantificat și analizat emisiile de gaze cu efect de seră produse de cultivatorii de canabis.
Aceștia au descoperit faptul că emisiile variază foarte mult, în funcție de stat, de la 2,3 la 5,2 tone de dioxid de carbon echivalent (CO2e) per kilogram de plantă uscată produsă.
În statul Colorado, emisiile se ridică la aproximativ 2,6 megatone de CO2e, o valoare mult mai mare decât cea rezultată din extracția cărbunelui (aproximativ 1,8 megatone de CO2e).
„În SUA, în funcție de zona în care sunt situate plantațiile, emisiile care provin din cultivarea a 30g de canabis sunt echivalente cu arderea a 26 până la 61 litri de benzină”, a declarat Summers.
Majoritatea canabisului din SUA este cultivat în spații interioare, deoarece unele state nu permit creșterea în aer liber, parțial din cauza riscului ridicat de furt. Asta înseamnă că majoritatea emisiilor produse în urma creșterii canabisului provin de la sistemele de control al climei și de la luminile de mare putere, care au rolul de a înlocui lumina soarelui.
„Una dintre provocările asociate cu acest domeniu este aceea că marjele de profit sunt atât de mari încât producătorii nu iau în cosiderare și consumul de energie”, a declarat Jason Quinn, membru al echipei.
Echipa de cercetători este de părere că trecerea la cultivarea canabisului în aer liber, în sere, ar putea reduce necesarul de energie și emisiile acestora. De asemenea, serele actuale de interior ar putea deveni mai eficiente din punct de vedere energetic prin trecerea la becuri cu LED-uri și prin adaptarea sistemelor de control al climatizării. Efectuarea acestor modificări în Colorado ar putea reduce emisiile cu 2,1 megatone de CO2e, sau 1,3% din emisiile totale produse în stat.
„Amprenta de carbon a industriei canabisului este chiar mai mare decât indică acest studiu, deoarece echipa nu a analizat emisiile asociate cu stocarea și procesarea plantelor”, a declarat Evan Mills, din cadrul Laboratorului Național Lawrence Berkeley din California.
„De asemenea, este probabil ca producția ilegală de canabis să fie mai poluantă decât cea legală. Profilul energetic al producției de pe piața neagră este diferit prin faptul că implică utilizarea unor generatoare diesel, care sunt, adesea, mai puțin eficiente și mai poluante”, a adăugat acesta.