Buna guvernare și regulile stricte impuse în Australia, Noua Zeelandă, Hong Kong, Taiwan și Vietnam au avut ca rezultat diminuarea restricțiilor pentru rezidenții acestora și o rată de contractare a virusului SARS-CoV-2 foarte redusă sau chiar nulă.
Totuși, pe măsură ce distribuția și administrarea vaccinurilor progresează, apare dilema redeschiderii, în siguranță, a granițelor acestor țări cu foarte puține cazuri de Covid-19.
„Pe termen scurt, este puțin probabil ca țările care urmăresc o abordare de eliminare a virusului să fie dispuse să redeschidă granițele”, a declarat Michael Baker din cadrul Universității din Otago, Noua Zeelandă, care a conceput strategia de eliminare a coronavisurului din Noua Zeelandă.
Acest lucru face ca redeschiderea frontierelor să fie o propunere dificilă. „Este puțin probabil ca Vietnam, care a impus un sistem de carantinare pe o perioadă de două săptămâni și a înregistrat doar 35 de decese cauzate de Covid-19, pe tot parcursul pandemiei, să-și deschidă frontierele în curând”, a declarat Guy Thwaites din cadrul Unității de Cercetare Clinică a Universității din Oxford din Ho Chi Minh, Vietnam.
„În acest moment, guvernul are toleranță zero pentru infecție și a demonstrat că își poate menține această poziție”, a declarat Thwaites.
Acesta a afirmat faptul că publicul vietnamez susține, în mare măsură, închiderea frontierelor, în ciuda impactului negativ asupra industriei turistice a țării.
„Țările care au eliminat virusul SARS-CoV-2 nu vor putea să-și redeschidă granițele în siguranță, până când nu vor imuniza întreaga populație prin vaccinare”, a declarat Zoe Hyde din cadrul Universității de Vest din Australia.
În Australia, se așteapta ca vaccinarea întregii populații să fie realizată până în luna octombrie 2021, dar lansarea vaccinului a durat mai mult decât se aștepta inițial.
Lipsa datelor privind studiile clinice referitoare la eficiența și efectele adverse ale vaccinului în cazul copiilor reprezintă un obstacol, deoarece incapacitatea de a vaccina copiii va îngreuna procesul de dobândire a imunității populației.
Împreună cu Australia și anumite insule din Pacific, Noua Zeelandă a implementat deja planuri de călătorii care nu implică o perioadă de carantină.
Pe termen mai lung, cercetătorii sunt de acord că imunitatea colectivă poate conduce la eliminarea virusului în unele țări sau regiuni.
Ben Cowling, din cadrul Universității din Hong Kong, este de părere că în China s-ar putea continua strategia de eliminare a virusului și controlul strict al frontierelor până când vor fi vaccinate cel puțin 1 miliard de persoane.
„În unele țări, este posibil să fie necesară o tranziție de la poziția din prezent, ce presupune toleranță zero pentru orice caz de Covid-19. Va trebui să existe o acceptare a faptului că boala se va transmite în continuare, dar datorită vaccinării, aceasta nu va mai provoca un nivel ridicat de mortalitate, morbiditate și presiuni inutile asupra sistemului de sănătate”, a declarat Thwaites.
Eliminarea pe deplin a restricțiilor de călătorie și a necesității de carantină sau de urmărire a contactelor nu este un lucru improbabil. „Această strategie depinde de un număr mare de oameni vaccinați, altfel, o reapariție a cazurilor ar copleși sistemul de sănătate și ar anula toate eforturile de eliminare a virusului din ultimul an”, a declarat Cowling.